Дан Европе: Симбол опредијељености ЕУ за БиХ

Сутра је Дан Европе - годишњица Сцхуманове декларације - и прилика да прославимо начин на који смо у ЕУ превазишли значајне разлике ради обликовања заједничке будућности. Тог 9. маја 1950. године Роберт Сцхуман позвао је Европу на уједињење како рат на континенту убудуће не би био могућ и како би дошло до глобалног ширења мира и просперитета.

Босна и Херцеговина 07.05.2014 | 20:45
Дан Европе: Симбол опредијељености ЕУ за БиХ

У цијелом свијету људи теже ономе што смо ми изградили у државама чланицама ЕУ: снажним личним правима и слободама, демократској владавини, владавини права и пристојном животу.

Наравно, ове вриједности не можемо узимати здраво за готово. У данашњој Европи демократија се стално дограђује; имамо заједничку одговорност да је чувамо и његујемо. И подржаћемо оне који се за то залажу.

Када дјелујемо наша дјела се виде. Наши грађани знају да смо ефикаснији заједно када смо суочени са великим проблемима као што су крхке државе, пандемије, енергетска безбједност, климатске промјене и миграције.

Из тог разлога током протеклих година предузели смо кораке као што је оснивање Европске службе за вањске послове, како би ЕУ постала истински глобални играч, способан да промовише своје вриједности и интересе у цијелом свијету. Људска права су сребрна нит која прожима европску вањску политику, помаже демократске транзиције у свијету, а угњетеним мањинама, социјалним групама и невладиним организацијама омогућава да изразе своје проблеме.

ЕУ такођер има битну улогу у обједињавању партнера из цијелог свијета с циљем постизања трајног мира и стабилности. Наша висока представница за вањску и безбједносну политику Цатхерине Асхтон предводи разговор између ЕУ 3+3 (Њемачка, Француска и Велика Британија, као и САД, Кина и Русија) с Ираном. Прошлог новембра ови разговори резултирали су привременим споразумом о иранском нуклеарном програму, што је суштински корак ка безбједнијем свијету.

У кризама широм свијета ЕУ усваја свеобухватан приступ у ком су обједињена средства која имамо на располагању: дипломатска, развојна, војна и економска. То нам омогућава да се бавимо не само симптомима, него и узроцима проблема са којима се суочавамо.

Овдје у Босни и Херцеговини ЕУ је показала значајну и конкретну опредијељеност. Делегација Европске уније, Уред специјалног представника ЕУ, мисија ЕУФОР АЛТХЕА и рад држава чланица које су овдје представљене путем својих амбасада представљају снажан знак нашег главног циља, а то је да Босна и Херцеговина постане држава чланица ЕУ када испуни услове за то.

Овдје смо, такођер, да бисмо помогли институцијама - али и друштву, медијима и грађанима - у њиховим настојањима да стигну на тај циљ. То радимо у чврстом увјерењу да ће тај пут донијети стварно унапређење живота грађана ове земље.

2014. је посебна година за ЕУ. Прије 10 година нашој унији придружило се 10 нових чланица. Проширење из 2004. било је суштински корак ка превазилажењу деценијама дугих подјела на континенту. Од тада до данас придружиле су нам се још три чланице, што потврђује да су ближе везе с ЕУ и даље привлачне.

Ова година је такођер посебна за европске грађане. Од 22. до 25. маја гласачи ће изаћи на изборна мјеста и гласати на изборима за сљедећи европски парламент. То значи да ће грађани јасно рећи шта треба да буду приоритети ЕУ у наредних пет година.

Прије 64 године Роберт Сцхуман је начинио одлучан корак ка ономе што је Европска унија данас. Сада је Дан Европе прилика да се сви ми подсјетимо досадашњих достигнућа, али и да видимо како можемо заједнички обликовати нашу европску будућност и промовисати мир и просперитет код куће и у свијету.

Желим вам сретан Дан Европе!

Петер Соренсен, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ

Коментари / 0

Оставите коментар