Dan Evrope: Simbol opredijeljenosti EU za BiH

Sutra je Dan Evrope - godišnjica Schumanove deklaracije - i prilika da proslavimo način na koji smo u EU prevazišli značajne razlike radi oblikovanja zajedničke budućnosti. Tog 9. maja 1950. godine Robert Schuman pozvao je Evropu na ujedinjenje kako rat na kontinentu ubuduće ne bi bio moguć i kako bi došlo do globalnog širenja mira i prosperiteta.

Bosna i Hercegovina 07.05.2014 | 20:45
Dan Evrope: Simbol opredijeljenosti EU za BiH

U cijelom svijetu ljudi teže onome što smo mi izgradili u državama članicama EU: snažnim ličnim pravima i slobodama, demokratskoj vladavini, vladavini prava i pristojnom životu.

Naravno, ove vrijednosti ne možemo uzimati zdravo za gotovo. U današnjoj Evropi demokratija se stalno dograđuje; imamo zajedničku odgovornost da je čuvamo i njegujemo. I podržaćemo one koji se za to zalažu.

Kada djelujemo naša djela se vide. Naši građani znaju da smo efikasniji zajedno kada smo suočeni sa velikim problemima kao što su krhke države, pandemije, energetska bezbjednost, klimatske promjene i migracije.

Iz tog razloga tokom proteklih godina preduzeli smo korake kao što je osnivanje Evropske službe za vanjske poslove, kako bi EU postala istinski globalni igrač, sposoban da promoviše svoje vrijednosti i interese u cijelom svijetu. Ljudska prava su srebrna nit koja prožima evropsku vanjsku politiku, pomaže demokratske tranzicije u svijetu, a ugnjetenim manjinama, socijalnim grupama i nevladinim organizacijama omogućava da izraze svoje probleme.

EU također ima bitnu ulogu u objedinjavanju partnera iz cijelog svijeta s ciljem postizanja trajnog mira i stabilnosti. Naša visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednosnu politiku Catherine Ashton predvodi razgovor između EU 3+3 (Njemačka, Francuska i Velika Britanija, kao i SAD, Kina i Rusija) s Iranom. Prošlog novembra ovi razgovori rezultirali su privremenim sporazumom o iranskom nuklearnom programu, što je suštinski korak ka bezbjednijem svijetu.

U krizama širom svijeta EU usvaja sveobuhvatan pristup u kom su objedinjena sredstva koja imamo na raspolaganju: diplomatska, razvojna, vojna i ekonomska. To nam omogućava da se bavimo ne samo simptomima, nego i uzrocima problema sa kojima se suočavamo.

Ovdje u Bosni i Hercegovini EU je pokazala značajnu i konkretnu opredijeljenost. Delegacija Evropske unije, Ured specijalnog predstavnika EU, misija EUFOR ALTHEA i rad država članica koje su ovdje predstavljene putem svojih ambasada predstavljaju snažan znak našeg glavnog cilja, a to je da Bosna i Hercegovina postane država članica EU kada ispuni uslove za to.

Ovdje smo, također, da bismo pomogli institucijama - ali i društvu, medijima i građanima - u njihovim nastojanjima da stignu na taj cilj. To radimo u čvrstom uvjerenju da će taj put donijeti stvarno unapređenje života građana ove zemlje.

2014. je posebna godina za EU. Prije 10 godina našoj uniji pridružilo se 10 novih članica. Proširenje iz 2004. bilo je suštinski korak ka prevazilaženju decenijama dugih podjela na kontinentu. Od tada do danas pridružile su nam se još tri članice, što potvrđuje da su bliže veze s EU i dalje privlačne.

Ova godina je također posebna za evropske građane. Od 22. do 25. maja glasači će izaći na izborna mjesta i glasati na izborima za sljedeći evropski parlament. To znači da će građani jasno reći šta treba da budu prioriteti EU u narednih pet godina.

Prije 64 godine Robert Schuman je načinio odlučan korak ka onome što je Evropska unija danas. Sada je Dan Evrope prilika da se svi mi podsjetimo dosadašnjih dostignuća, ali i da vidimo kako možemo zajednički oblikovati našu evropsku budućnost i promovisati mir i prosperitet kod kuće i u svijetu.

Želim vam sretan Dan Evrope!

Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

Komentari / 0

Ostavite komentar