Лагумџија: Ово није предизборна прича, успјели смо

Након што је обзнањено да су на сједници Представничког дома Федералног парламента већином гласова посланика данас у Сарајеву усвојени приједлози закона о допуни Закона о судовима у ФБиХ, о измјенама Закона о кривичном поступку и о сузбијању корупције и организованог криминала у ФБиХ, које је предложила Влада ФБиХ, први је реаговао Златко Лагумџија, предсједник СДП-а.

Босна и Херцеговина 06.05.2014 | 16:36
Лагумџија: Ово није предизборна прича, успјели смо

Лагумџија није крио своје одушевљење због усвајања сета антикорпутивних закона те је на свом Фацебоок профилу написао:

"Више од годину дана смо радили на усвајању сета антикорупцијских закона. Ово није предизборна прича, ово је нешто од чега ће свима бити боље. Успјели смо",  Лагумџијине су ријечи, преноси Патриа.Федерални премијер Нермин Никшић, након што је Представнички дом Парламента Федерације БиХ одобрио сет антикоруптивних федералних закона које је предложила његова Влада, рекао је новинарима да је то епилог двоипогодишњих напора да Федерација добије овакве прописе од којих не треба да стрепе честити грађани већ искључиво појединци што су се нелегално богатили, чинећи кривична дјела.

''Одлуку о одузимању тако стечене имовине доноси искључиво правосуђе према овој легислативи и нико други'' , нагласио је премијер. Једним од закона из антикоруптивног сета предвиђено је да нико други осим посебне агенције, чије је формирање прописано, не може управљати имовином, одузетом на основу судске одлуке од оних  који су је стекли незаконито.

"Данашње одобравање антикоруптивног сета на сједници Представничког дома Федералног парламента која је у току у Сарајеву један је од три потребна корака да би ова легислатива дала резултате", навео је такође премијер Никшић.

Други корак треба да буде њено одобравање и у Дому народа, чему се премијер нада, а трећи, најтежи корак по његовој оцјени јесте заживљавање институција које ће провести прописе.

"Клуб Социјалдемократске партије (СДП) БиХ у Представничком дому Парламента Федерације БиХ изражава задовољство што је законе из антикоруптивног сета закона након двије године парламентарне расправе коначно данас усвојио Представнички дом Федералног парламента’’, рекао је данас новинарима Јасенко Селимовић, предсједник Клуба СДП-а у Представничком дому Парламента ФБиХ.

Такође, изразио је увјерење да ће ове антикоруптивне законе усвојити и Дом народа Федералног парламента односно да ће у том дому постојати  политичка спремност политичких субјеката који учествују у раду Дому  народа.

Посланици су данас на сједници Представничког дома Федералног парламента већином гласова усвојили приједлоге закона о допуни Закона о судовима у Федерацији БиХ, о измјенама Закона о кривичном поступку, о сузбијању корупције и организованог криминала у Федерацији БиХ, о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом, као и Приједлог закона о прекршајима и Приједлог закона о измјени Кривичног закона ФБиХ.

Приједлогом у антикоруптивном сету треба измијенити и допунити Закон о кривичном поступку ФБиХ на начин да створи нормативне предуслови за несметану примјену најављеног закона о сузбијању корупције и организираног криминала у ФБиХ, односно треба ускладити одредбе ова два прописа.

Циљ доношења закона како је образложено је сузбијању корупције и организираног криминала у Федерацији БиХ јест да цјелокупни систем кривичног правосуђа у ФБиХ буде што ефикаснији, а што је оправдано очекивање цијеле друштвене заједнице.

Коментари / 0

Оставите коментар