Lagumdžija: Ovo nije predizborna priča, uspjeli smo

Nakon što je obznanjeno da su na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta većinom glasova poslanika danas u Sarajevu usvojeni prijedlozi zakona o dopuni Zakona o sudovima u FBiH, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH, koje je predložila Vlada FBiH, prvi je reagovao Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a.

Bosna i Hercegovina 06.05.2014 | 16:36
Lagumdžija: Ovo nije predizborna priča, uspjeli smo

Lagumdžija nije krio svoje oduševljenje zbog usvajanja seta antikorputivnih zakona te je na svom Facebook profilu napisao:

"Više od godinu dana smo radili na usvajanju seta antikorupcijskih zakona. Ovo nije predizborna priča, ovo je nešto od čega će svima biti bolje. Uspjeli smo",  Lagumdžijine su riječi, prenosi Patria.Federalni premijer Nermin Nikšić, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio set antikoruptivnih federalnih zakona koje je predložila njegova Vlada, rekao je novinarima da je to epilog dvoipogodišnjih napora da Federacija dobije ovakve propise od kojih ne treba da strepe čestiti građani već isključivo pojedinci što su se nelegalno bogatili, čineći krivična djela.

''Odluku o oduzimanju tako stečene imovine donosi isključivo pravosuđe prema ovoj legislativi i niko drugi'' , naglasio je premijer. Jednim od zakona iz antikoruptivnog seta predviđeno je da niko drugi osim posebne agencije, čije je formiranje propisano, ne može upravljati imovinom, oduzetom na osnovu sudske odluke od onih  koji su je stekli nezakonito.

"Današnje odobravanje antikoruptivnog seta na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu jedan je od tri potrebna koraka da bi ova legislativa dala rezultate", naveo je takođe premijer Nikšić.

Drugi korak treba da bude njeno odobravanje i u Domu naroda, čemu se premijer nada, a treći, najteži korak po njegovoj ocjeni jeste zaživljavanje institucija koje će provesti propise.

"Klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izražava zadovoljstvo što je zakone iz antikoruptivnog seta zakona nakon dvije godine parlamentarne rasprave konačno danas usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta’’, rekao je danas novinarima Jasenko Selimović, predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Takođe, izrazio je uvjerenje da će ove antikoruptivne zakone usvojiti i Dom naroda Federalnog parlamenta odnosno da će u tom domu postojati  politička spremnost političkih subjekata koji učestvuju u radu Domu  naroda.

Poslanici su danas na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta većinom glasova usvojili prijedloge zakona o dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH, o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i Prijedlog zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona FBiH.

Prijedlogom u antikoruptivnom setu treba izmijeniti i dopuniti Zakon o krivičnom postupku FBiH na način da stvori normativne preduslovi za nesmetanu primjenu najavljenog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, odnosno treba uskladiti odredbe ova dva propisa.

Cilj donošenja zakona kako je obrazloženo je suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH jest da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice.

Komentari / 0

Ostavite komentar