Јужним коридором против Јужног тока

Европска комисија потврдила је да ће већ ове године почети изградњу Трансјадранског гасовода од Азербејџана до Италије, као кључног дела "Јужног гасног коридора".

Свијет 05.05.2014 | 21:43
Јужним коридором против Јужног тока

Тај коридор требало би да смањи удео снабдевања Европе природним гасом из Русије и да умањи значај планираног гасовода "Јужни ток", јавља дописник агенције Бета из Брисела.

Аустрија је из пуке економске потребе управо потписала споразум с Москвом о учешћу у "Јужном току", којим би у Средњу и Западну Европу годишње стизале по 63 милијарде кубних метара природног гаса из Русије.

Чланице Европске уније које су пре више година потписале споразуме с Русијом о изградњи "Јужног тока", противе се кочењу тог пројекта, које се прелама с украјинском кризом.

Неки аналитичари тврде да "Европска комисија сматра да је претња блокадом 'Јужног тока' важна полуга у преговорима с Москвом о будућности Украјине".
 
То је ставила до знања америчка агенција за стратегијске прогнозе Стратфор, а извори у Европској комисији су новинарима незванично пренели да ЕУ, у условима озбиљне кризе с Русијом око Украјине, уопште не може одобрити "Јужни ток", утолико пре што је Брисел још лане указао на то да уговори земаља ЕУ и Русије о том пројекту крше неке основне прописе ЕУ.

Неке чланице ЕУ траже увођење економских санкција Русији, иако би то погодило руске компаније које Унију снабдевају гасом, и изазвало велики скок цене гаса, док је веома велики притисак САД и НАТО-а да се одмах крене у крупне стратешке пројекте за битно смањење зависности од руског гаса.

Американци никад нису крили одбојност према дубљем енергетском повезивању Европе и Русије и зависности Европе од Москве.

Амерички државни секретар Џон Кери је на једном недавном скупу НАТО-а изјавио да је смањење енергетске зависности ЕУ "хитно потребно, ако желимо да Европа остане целовита и слободна".

Кери је затражио и снажно јачање америчке и европске економске сарадња на основу споразума о слободној трговини, о којем преговарају Брисел и Вашингтон "чиме би се постигло много више од пуког утврђивања начина на који послујемо".
 
Али, Стратфор предочава да је "'Јужни ток' исто толико важан потенцијалним учесницима у том пројекту, јер би довео значајне инвестиције и отворио радна места у неким најсиромашнијим државама ЕУ, а заобишао би нестабилну Украјину као транзитну земљу" за испоруке гаса.

"'Јужни ток' је опипљив пут за обезбеђивање природног гаса у часу кад су други извори далеко од стварности и неизвесни", напомиње америчка агенција.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.05.2014 09:08

Ови су луди ако мисле да ће Руси због јужног коридора дићи руке од Украјине. Они све гледају кроз новац и спремни су газити преко лешева као што раде и сада због њега. Зато им служи НАТО. Због тога не могу да схвате о чему се уствари догађа мада им је Путин више пута дао до знања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.05.2014 14:49

Заборавили су амерички керови да су их Руси 2007 спасили економске пропасти,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фердо

07.05.2014 05:32

Још ако се и Федерација прикључи том Јужном коридору, биче упитан и крак Јужног тока за РС-ку.

ОДГОВОРИТЕ