Južnim koridorom protiv Južnog toka

Evropska komisija potvrdila je da će već ove godine početi izgradnju Transjadranskog gasovoda od Azerbejdžana do Italije, kao ključnog dela "Južnog gasnog koridora".

Svijet 05.05.2014 | 21:43
Južnim koridorom protiv Južnog toka

Taj koridor trebalo bi da smanji udeo snabdevanja Evrope prirodnim gasom iz Rusije i da umanji značaj planiranog gasovoda "Južni tok", javlja dopisnik agencije Beta iz Brisela.

Austrija je iz puke ekonomske potrebe upravo potpisala sporazum s Moskvom o učešću u "Južnom toku", kojim bi u Srednju i Zapadnu Evropu godišnje stizale po 63 milijarde kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije.

Članice Evropske unije koje su pre više godina potpisale sporazume s Rusijom o izgradnji "Južnog toka", protive se kočenju tog projekta, koje se prelama s ukrajinskom krizom.

Neki analitičari tvrde da "Evropska komisija smatra da je pretnja blokadom 'Južnog toka' važna poluga u pregovorima s Moskvom o budućnosti Ukrajine".
 
To je stavila do znanja američka agencija za strategijske prognoze Stratfor, a izvori u Evropskoj komisiji su novinarima nezvanično preneli da EU, u uslovima ozbiljne krize s Rusijom oko Ukrajine, uopšte ne može odobriti "Južni tok", utoliko pre što je Brisel još lane ukazao na to da ugovori zemalja EU i Rusije o tom projektu krše neke osnovne propise EU.

Neke članice EU traže uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji, iako bi to pogodilo ruske kompanije koje Uniju snabdevaju gasom, i izazvalo veliki skok cene gasa, dok je veoma veliki pritisak SAD i NATO-a da se odmah krene u krupne strateške projekte za bitno smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Amerikanci nikad nisu krili odbojnost prema dubljem energetskom povezivanju Evrope i Rusije i zavisnosti Evrope od Moskve.

Američki državni sekretar Džon Keri je na jednom nedavnom skupu NATO-a izjavio da je smanjenje energetske zavisnosti EU "hitno potrebno, ako želimo da Evropa ostane celovita i slobodna".

Keri je zatražio i snažno jačanje američke i evropske ekonomske saradnja na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, o kojem pregovaraju Brisel i Vašington "čime bi se postiglo mnogo više od pukog utvrđivanja načina na koji poslujemo".
 
Ali, Stratfor predočava da je "'Južni tok' isto toliko važan potencijalnim učesnicima u tom projektu, jer bi doveo značajne investicije i otvorio radna mesta u nekim najsiromašnijim državama EU, a zaobišao bi nestabilnu Ukrajinu kao tranzitnu zemlju" za isporuke gasa.

"'Južni tok' je opipljiv put za obezbeđivanje prirodnog gasa u času kad su drugi izvori daleko od stvarnosti i neizvesni", napominje američka agencija.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.05.2014 09:08

Ovi su ludi ako misle da će Rusi zbog južnog koridora dići ruke od Ukrajine. Oni sve gledaju kroz novac i spremni su gaziti preko leševa kao što rade i sada zbog njega. Zato im služi NATO. Zbog toga ne mogu da shvate o čemu se ustvari događa mada im je Putin više puta dao do znanja.

ODGOVORITE
Name

Md

06.05.2014 14:49

Zaboravili su američki kerovi da su ih Rusi 2007 spasili ekonomske propasti,

ODGOVORITE
Name

Ferdo

07.05.2014 05:32

Još ako se i Federacija priključi tom Južnom koridoru, biče upitan i krak Južnog toka za RS-ku.

ODGOVORITE