Балканске државе топ дестинације за туристе

Бројни културно-историјски споменици, на далеко чувени верски објекти и места, нетакнуте природне лепоте, планине које обилују озоном: шумом и зеленилом, али и бројним савременим скијалиштима и одмаралиштима, као и бистре и чисте реке и језера само су мали делић богатства које туристима нуде државе Југоисточне Европе. Из тога разлога, али и због веома прихватљивих цена све више су постале изузетно привлачне туристима из свих делова света.

Путовања 05.05.2014 | 09:35
Балканске државе топ дестинације за туристе

Осим тога, Балкан туристима нуди све: од доброг ноћног живота, одмора на мору, укусне и разноврсне хране, дружења, па све до мирног одмора за оне који то траже. Како су земље Балкана мање површином, туристи могу посетити више градова и држава за неколико дана, што је такође, једна од великих предности овог региона.

Да је туризам у експанзији, односно да су туристи из готово целог света протеклих дана и недеља посетили просторе Балкана уверила се и екипа агенције Анадолија (АА) обилазећи главне градове земаља региона, које је, упркос промјенљивим временским условима посетило више хиљада особа.

У престоници Босне и Херцеговине, Сарајеву, већина хотела је у последњих неколико дана пребукирана. И поред великог броја туриста из Хрватске, Турске, Словеније и Аустрије, који традиционално посећују Сарајево, у главни град БиХ стигли су и туристи из других делова Европе: Швајцарске, Данске, Шведске и Норвешке, али и удаљених делова света као што су Кина и Јапан.

Током прва три дана Првомајских празника, на Међународни аеродром у Сарајеву слетело је само из Турске 15, а из Немачке 11 авиона. На улицама у Сарајеву могуће је видети велики број насмејаних странаца, који фотоапаратима покушавају да забележе бројне културно -хисторијске споменике и објекте, али и свакодневницу грађана.

Поред престонице, за туристе је један од најзанимљивих градова у БиХ Мостар и околна места попут Благаја и Почитеља. Неретва, магична река смарагдне боје, која одушевљава све, као и Стари мост, који је један од најпознатијих симбола како Херцеговине, тако и целе БиХ.

Туристички радници очекују да ће БиХ ове године остварити значајан број посета страних гостију, првенствено у Сарајеву, јер се крајем јуна, тачније 28, обележава 100. година од почетка Првог светског рата када су планиране бројне манифестације.

У последњих неколико година, Србија је такође, незаобилазна дестинација туриста авантуристичког духа, а према подацима Туристичке организације Београда, нашу престоницу је посетило близу 8.500 гостију за време ускршњих и првомајских празника.

Све је више туриста у Србији и из земаља Западне Европе попут Немачке, Велике Британије, Француске, а наравно, ту су и традиционални посетиоци ове земље из Русије и Бугарске, тако да су капацитет београдских хотела и хостела већином попуњени.

Туристи који дођу у Београд највише су заинтересовани да посете старе делове града, боемску четврт "Скадарлија", Авалу и Музеј Николе Тесле, а изван Београда најчешће посећују Нови Сад.

Када је у питању Црна Гора, на приморју је за дане празника уочен повећан број туриста. Како море, језера, кањони и планине омогућавају свакоме да пронађе нешто за себе, није ни необично да туристи све више посећују и Црну Гору.

Током првомајских празника, ову земљу је посетило највише туриста из Кине, Турске и Норвешке.

Туристе привлачи архитектура градова, која је занимљива због утицаја разних култура током претходних векова, разне манифестације преко којих се могу упознати са културоми обичајима Црногораца, као и екстремни спортови, на чији развој је стављен посебан значај у последњих неколико година.

У протеклој недељи и Македонија је била домаћин великом броју туриста. Туристи из Холандије, Немачке, Турске, Белгије и са Блиског истока искористили су прилику како би посетили главни град Скопље, али и друге градове попут Охрида, Тетова и Битоле.

Природне лепоте и бројни споменици историје, током које су се испреплитале бројне културе, за туристе представљају јединствено место.

Према неслужбеним подацима, Македонију је посетило око 5.000 туриста, од 1. маја, што и не чуди превише, обзиром да Македонци важе за добре домаћине.

Све ово показује да су државе на простору Балкана, односно Југоисточне Европе постале топ дестинације за госте широм света.

 

Коментари / 0

Оставите коментар