Balkanske države top destinacije za turiste

Brojni kulturno-istorijski spomenici, na daleko čuveni verski objekti i mesta, netaknute prirodne lepote, planine koje obiluju ozonom: šumom i zelenilom, ali i brojnim savremenim skijalištima i odmaralištima, kao i bistre i čiste reke i jezera samo su mali delić bogatstva koje turistima nude države Jugoistočne Evrope. Iz toga razloga, ali i zbog veoma prihvatljivih cena sve više su postale izuzetno privlačne turistima iz svih delova sveta.

Putovanja 05.05.2014 | 09:35
Balkanske države top destinacije za turiste

Osim toga, Balkan turistima nudi sve: od dobrog noćnog života, odmora na moru, ukusne i raznovrsne hrane, druženja, pa sve do mirnog odmora za one koji to traže. Kako su zemlje Balkana manje površinom, turisti mogu posetiti više gradova i država za nekoliko dana, što je takođe, jedna od velikih prednosti ovog regiona.

Da je turizam u ekspanziji, odnosno da su turisti iz gotovo celog sveta proteklih dana i nedelja posetili prostore Balkana uverila se i ekipa agencije Anadolija (AA) obilazeći glavne gradove zemalja regiona, koje je, uprkos promjenljivim vremenskim uslovima posetilo više hiljada osoba.

U prestonici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, većina hotela je u poslednjih nekoliko dana prebukirana. I pored velikog broja turista iz Hrvatske, Turske, Slovenije i Austrije, koji tradicionalno posećuju Sarajevo, u glavni grad BiH stigli su i turisti iz drugih delova Evrope: Švajcarske, Danske, Švedske i Norveške, ali i udaljenih delova sveta kao što su Kina i Japan.

Tokom prva tri dana Prvomajskih praznika, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletelo je samo iz Turske 15, a iz Nemačke 11 aviona. Na ulicama u Sarajevu moguće je videti veliki broj nasmejanih stranaca, koji fotoaparatima pokušavaju da zabeleže brojne kulturno -historijske spomenike i objekte, ali i svakodnevnicu građana.

Pored prestonice, za turiste je jedan od najzanimljivih gradova u BiH Mostar i okolna mesta poput Blagaja i Počitelja. Neretva, magična reka smaragdne boje, koja oduševljava sve, kao i Stari most, koji je jedan od najpoznatijih simbola kako Hercegovine, tako i cele BiH.

Turistički radnici očekuju da će BiH ove godine ostvariti značajan broj poseta stranih gostiju, prvenstveno u Sarajevu, jer se krajem juna, tačnije 28, obeležava 100. godina od početka Prvog svetskog rata kada su planirane brojne manifestacije.

U poslednjih nekoliko godina, Srbija je takođe, nezaobilazna destinacija turista avanturističkog duha, a prema podacima Turističke organizacije Beograda, našu prestonicu je posetilo blizu 8.500 gostiju za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika.

Sve je više turista u Srbiji i iz zemalja Zapadne Evrope poput Nemačke, Velike Britanije, Francuske, a naravno, tu su i tradicionalni posetioci ove zemlje iz Rusije i Bugarske, tako da su kapacitet beogradskih hotela i hostela većinom popunjeni.

Turisti koji dođu u Beograd najviše su zainteresovani da posete stare delove grada, boemsku četvrt "Skadarlija", Avalu i Muzej Nikole Tesle, a izvan Beograda najčešće posećuju Novi Sad.

Kada je u pitanju Crna Gora, na primorju je za dane praznika uočen povećan broj turista. Kako more, jezera, kanjoni i planine omogućavaju svakome da pronađe nešto za sebe, nije ni neobično da turisti sve više posećuju i Crnu Goru.

Tokom prvomajskih praznika, ovu zemlju je posetilo najviše turista iz Kine, Turske i Norveške.

Turiste privlači arhitektura gradova, koja je zanimljiva zbog uticaja raznih kultura tokom prethodnih vekova, razne manifestacije preko kojih se mogu upoznati sa kulturomi običajima Crnogoraca, kao i ekstremni sportovi, na čiji razvoj je stavljen poseban značaj u poslednjih nekoliko godina.

U protekloj nedelji i Makedonija je bila domaćin velikom broju turista. Turisti iz Holandije, Nemačke, Turske, Belgije i sa Bliskog istoka iskoristili su priliku kako bi posetili glavni grad Skoplje, ali i druge gradove poput Ohrida, Tetova i Bitole.

Prirodne lepote i brojni spomenici istorije, tokom koje su se ispreplitale brojne kulture, za turiste predstavljaju jedinstveno mesto.

Prema neslužbenim podacima, Makedoniju je posetilo oko 5.000 turista, od 1. maja, što i ne čudi previše, obzirom da Makedonci važe za dobre domaćine.

Sve ovo pokazuje da su države na prostoru Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope postale top destinacije za goste širom sveta.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar