Бруталани начини подмлађивања

Иако смо мислили да су времена болних и бруталних хемијских пилинга лица одавно прошла, изгледа да смо се преварили. И пред свих ласера и других неинванзивних начина улепшавања коже, хемијски пилинзи се поново враћају у моду. Ови третмани су прилично агресивни, често болни и јако непријатни али задовољне пацијенткиње не одустају.

Мода и љепота 05.05.2014 | 09:20
Бруталани начини подмлађивања

Пре појаве ласера, управо су хемијски пилинзи били заштитини знак козметичких клиника, а изгледа да се та врема поново враћају. Процедура се у суштини састоји од наношења лосиона пуног киселина на лице, пуштања да се лосион упије и одради свој посао, и затим скидање лосиона и горњег слоја коже заједно са њим. Након тога, на лицу остаје млади, свежи слој коже - који је јако црвен.Ово је најближи начин решењу проблема без саме операције. И, док ласер такође нуди решење, оно је знатно скупље, па је то можда разлог све већој популарности ове методе.

Лосиони са киселином делују тако што раскидају везе међу ћелијама у епидерму (горњи слој коже), а ових дана се могу пронаћи у великом броју различитих јачина и раствора, како би одговарали сваком типу коже.

Иако доказано делују, ни хемијски пилинзи нису без последица. Наиме, не само да могу да проузрокују  болне и привремене ружне промене на кожи - ко још може да заборави Самантино искуство из серије "Секс и град" - већ, ако се не користе исправно, хемијски пилинзи могу да оставе озбиљне ожиљке.

Ако се након подвргавања оваквој процедури излажете сунцу и не користите заштитт, можете да завршите са јако непријатним променама у боји коже. Да све буде још горе, с обзиром на то да су ово ипак прилично агресивне хемикалије, никада се не зна како ће ко да реагује. Тако су се неки од ових препарата довели у везу са повећаним ризиком за инфаркт.

Међутим, милиони задовољних жена не одустају од хемиских пилинга. Зато погледајте какви све поступци постоје, и који би био најбољи за вашу кожу.

БИЉНИ ПИЛИНГ - Не дајте се заварати - само зато што су биљни и природни, не значи и да су балги. У биљним пилинзима ћете пронаћи више природних киселина, али овакви препарати такође често подразумевају и физички пилинг. Дакле, не само да путем кислина скидају горњи слој коже, већ садрже и грануле које се масирају у кожу, и тако поспешују процес ексфолијације.

АХА ПИЛИНГ - Алфа хидрокси киселине (АХА) су нежни деривати воћа, и укључији лимунски киселину (из цитрусног воћа), гликолну киселину (из шећера), млечну киселину (из млека) и јабучну киселину (из јабука). Ове киселине представљају најблажу форму хемијских пилинга, и јако су ефикасне код дубоке ексфолијације. Могу да буду веома добар савезник у борби против неправилности у текстури коже, или против површинских хиперпигментација.

БХА ПИЛИНГ - Бета хидрокси киселине (БХА) укључују салицилну киселину, која се најчешће и користи и то не без разлога. Ова киселина је доказано делотворна код проблематичне коже склоне бубуљицама и акнама. Салицилна киселина лако продире кроз поре и чисти их. Салицилна киселина чисти накупљене ћелије, које би могле да доведу до зачепљења, а доказано је и да има ефекте против упале.

ТЦА ПИЛИНГ - Трихлорисирћетна киселина (ТЦА) се додаје у хемијске пилингле средње дубине. Ова киселина продире дубље у кожу и поправља шетуту, тако што тера протеине у дубини коже да се групишу заједно.Ове киселине могу да буду ефикасније, поготову код већих проблема, али зато остављају  веће последице. Од трихлорисирћетне киселине кожа провремено изгледа прилично неугледно.

ПИЛИНГ ФЕНОЛОМ - Најозбиљнији од свих хемијских пилинга може да доведе до срчаних проблема, ако се не користи како треба. Студија из 1984. године је показала да је готово 40 посто пацијената имало пробелам са срчаном аритмијом након подвргавања овом озбиљном пилингу. Сада се овај поступак изводи са константним порверавањем срца, како би се видела реакција тела. Ови пилинзи су веома ефикасни у одстрањивању озбиљних последица излагању сунцу, као што су јако дубоке поре.

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар