Brutalani načini podmlađivanja

Iako smo mislili da su vremena bolnih i brutalnih hemijskih pilinga lica odavno prošla, izgleda da smo se prevarili. I pred svih lasera i drugih neinvanzivnih načina ulepšavanja kože, hemijski pilinzi se ponovo vraćaju u modu. Ovi tretmani su prilično agresivni, često bolni i jako neprijatni ali zadovoljne pacijentkinje ne odustaju.

Moda i ljepota 05.05.2014 | 09:20
Brutalani načini podmlađivanja

Pre pojave lasera, upravo su hemijski pilinzi bili zaštitini znak kozmetičkih klinika, a izgleda da se ta vrema ponovo vraćaju. Procedura se u suštini sastoji od nanošenja losiona punog kiselina na lice, puštanja da se losion upije i odradi svoj posao, i zatim skidanje losiona i gornjeg sloja kože zajedno sa njim. Nakon toga, na licu ostaje mladi, sveži sloj kože - koji je jako crven.Ovo je najbliži način rešenju problema bez same operacije. I, dok laser takođe nudi rešenje, ono je znatno skuplje, pa je to možda razlog sve većoj popularnosti ove metode.

Losioni sa kiselinom deluju tako što raskidaju veze među ćelijama u epidermu (gornji sloj kože), a ovih dana se mogu pronaći u velikom broju različitih jačina i rastvora, kako bi odgovarali svakom tipu kože.

Iako dokazano deluju, ni hemijski pilinzi nisu bez posledica. Naime, ne samo da mogu da prouzrokuju  bolne i privremene ružne promene na koži - ko još može da zaboravi Samantino iskustvo iz serije "Seks i grad" - već, ako se ne koriste ispravno, hemijski pilinzi mogu da ostave ozbiljne ožiljke.

Ako se nakon podvrgavanja ovakvoj proceduri izlažete suncu i ne koristite zaštitt, možete da završite sa jako neprijatnim promenama u boji kože. Da sve bude još gore, s obzirom na to da su ovo ipak prilično agresivne hemikalije, nikada se ne zna kako će ko da reaguje. Tako su se neki od ovih preparata doveli u vezu sa povećanim rizikom za infarkt.

Međutim, milioni zadovoljnih žena ne odustaju od hemiskih pilinga. Zato pogledajte kakvi sve postupci postoje, i koji bi bio najbolji za vašu kožu.

BILJNI PILING - Ne dajte se zavarati - samo zato što su biljni i prirodni, ne znači i da su balgi. U biljnim pilinzima ćete pronaći više prirodnih kiselina, ali ovakvi preparati takođe često podrazumevaju i fizički piling. Dakle, ne samo da putem kislina skidaju gornji sloj kože, već sadrže i granule koje se masiraju u kožu, i tako pospešuju proces eksfolijacije.

AHA PILING - Alfa hidroksi kiseline (AHA) su nežni derivati voća, i uključiji limunski kiselinu (iz citrusnog voća), glikolnu kiselinu (iz šećera), mlečnu kiselinu (iz mleka) i jabučnu kiselinu (iz jabuka). Ove kiseline predstavljaju najblažu formu hemijskih pilinga, i jako su efikasne kod duboke eksfolijacije. Mogu da budu veoma dobar saveznik u borbi protiv nepravilnosti u teksturi kože, ili protiv površinskih hiperpigmentacija.

BHA PILING - Beta hidroksi kiseline (BHA) uključuju salicilnu kiselinu, koja se najčešće i koristi i to ne bez razloga. Ova kiselina je dokazano delotvorna kod problematične kože sklone bubuljicama i aknama. Salicilna kiselina lako prodire kroz pore i čisti ih. Salicilna kiselina čisti nakupljene ćelije, koje bi mogle da dovedu do začepljenja, a dokazano je i da ima efekte protiv upale.

TCA PILING - Trihlorisirćetna kiselina (TCA) se dodaje u hemijske pilingle srednje dubine. Ova kiselina prodire dublje u kožu i popravlja šetutu, tako što tera proteine u dubini kože da se grupišu zajedno.Ove kiseline mogu da budu efikasnije, pogotovu kod većih problema, ali zato ostavljaju  veće posledice. Od trihlorisirćetne kiseline koža provremeno izgleda prilično neugledno.

PILING FENOLOM - Najozbiljniji od svih hemijskih pilinga može da dovede do srčanih problema, ako se ne koristi kako treba. Studija iz 1984. godine je pokazala da je gotovo 40 posto pacijenata imalo probelam sa srčanom aritmijom nakon podvrgavanja ovom ozbiljnom pilingu. Sada se ovaj postupak izvodi sa konstantnim porveravanjem srca, kako bi se videla reakcija tela. Ovi pilinzi su veoma efikasni u odstranjivanju ozbiljnih posledica izlaganju suncu, kao što su jako duboke pore.

 

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar