Припремите стопала за сандале

Стопала су зими дуго заробљена у обући, па постају груба, запуштена и уморна. Да бисте поново, без устезања, могли да носите сандале, папуче и другу отворену летњу обућу требало би на време да се решите испуцалих пета, гљивица, жуљева...

Мода и љепота 03.05.2014 | 06:44
Припремите стопала за сандале

За почетак увече пре спавања опустите уморна стопала у петнаестоминутној купки. Пријаће ако у топлој води растворите мало морске соли која ће омекшати кожу, и додате неколико капи етеричних уља - чајевца, еукалиптуса или лаванде. У купку могу да се ставе и маслиново или бадемово уље.

1. КУПКА - Купка од цитруса припрема се од једног грејпфрута исеченог на кришке, четири гранчице свежег рузмарина и четвртине шоље соли за купање. Све припремљене састојке ставите у лавор и прелијте са две шоље топле воде.

2. ЧИШЋЕЊЕ - Други корак у улепшавању стопала је уклањање мртвих ћелија коже. Да би са стопала скинули задебљања на петама или на предњем делу табана, користите ренде или турпију за стопала. Немојте да претерате са турпијањем, да се не повредите. Најбоље је да се задебљања скидају постепено, а не током једног третмана.

3. СОДА БИКАРБОНА - Пре спавања растворити три кашике соде бикарбоне и мало течног сапуна у пет литара вреле воде, сачекати да се вода мало прохлади па намочити стопала 15 минута. Када омекшају, истрљати пете каменом и намазати хранљивом кремом за негу стопала или вазелином ако су пете сувише испуцане. Обути памучне чарапе и лећи у кревет. Топлота шири поре па крема дубље продире у кожу и ефикасније делује.Овај поступак треба понављати пет дана заредом, па се препоручује пауза од седам дана. Уколико је потребно, третман може да се понови.

4. ПИЛИНГ - У чинији самељите два лимуна, додајте три кашике крупнијег шећера, три кашике маслиновог уља, две кашике слатке павлаке и кашику меда, па све добро промешајте. Ову смесу намажите на стопала и масирајте десетак минута. Потом исперите стопала млаком водом.

5. НОКТИ - Освежите стопала у топлој купки 15 минута. Одговарајућим прибором уклоните заноктице и потисните кутикулу на свим ноктима. Уклоните лак, ако су нокти били налакирани, па узмите посебну турпију за полирање. Енергичним, кружним покретима пређите неколико пута сваки нокат, док се површина не засија. Маказицама исеците или истурпијајте нокте у жељени облик.

6. ЛАК - Сређене нокте можете да украсите лаком. Нокте увек прво намажите слојем провидног лака, па тек онда оним у боји. Не заборавите да прсте на ногама раздвојите сунђером који ће помоћи да се свеже налакирани нокти не залепе за прсте.

7. ВИТАМИНСКА КРЕМА - У мањој посуди добро промешајте невенову маст и уљане АД капи у односу 2:1. Сипајте у пластичну или стаклену посуду и држите у фрижидеру. На испуцале пете мазати 14 дана свако вече, а после тога једном до два пута недељно. Ова крема помаже да се решите испуцалих пета, заноктица и проблема са ураслим ноктима.

8. АТЛЕТСКО СТОПАЛО - Два пута дневно премажите захваћено подручје са неколико капи еукалиптусовог уља, које уклања гљивице и смањује свраб. Можете да скувате и јак чај од шест врећица, и да у њему држите ноге пар сати. Танин из чаја уништава гљивице и прија болним стопалима. Симптоме ће ублажити и премазивање инфицираног подручја киселим млеком, које умањује свраб и црвенило.

9. ПРОТИВ ЗНОЈЕЊА - Користите спрејеве за стопала, балзаме и купке које садрже активне материје за спречавање развоја бактерија и настанка непријатног мириса. Два пута дневно перите стопала препаратима који спречавају прекомерно знојење, а након прања користите пудер. Носите прозрачну, удобну обућу од природних материјала, и обавезно је после сваког ношења добро излуфтирајте. У ципеле ставите мало пудера, а пре него што их обујете, стопала попрскајте освежавајућим спрејом за ревитализацију.

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар