Pripremite stopala za sandale

Stopala su zimi dugo zarobljena u obući, pa postaju gruba, zapuštena i umorna. Da biste ponovo, bez ustezanja, mogli da nosite sandale, papuče i drugu otvorenu letnju obuću trebalo bi na vreme da se rešite ispucalih peta, gljivica, žuljeva...

Moda i ljepota 03.05.2014 | 06:44
Pripremite stopala za sandale

Za početak uveče pre spavanja opustite umorna stopala u petnaestominutnoj kupki. Prijaće ako u toploj vodi rastvorite malo morske soli koja će omekšati kožu, i dodate nekoliko kapi eteričnih ulja - čajevca, eukaliptusa ili lavande. U kupku mogu da se stave i maslinovo ili bademovo ulje.

1. KUPKA - Kupka od citrusa priprema se od jednog grejpfruta isečenog na kriške, četiri grančice svežeg ruzmarina i četvrtine šolje soli za kupanje. Sve pripremljene sastojke stavite u lavor i prelijte sa dve šolje tople vode.

2. ČIŠĆENJE - Drugi korak u ulepšavanju stopala je uklanjanje mrtvih ćelija kože. Da bi sa stopala skinuli zadebljanja na petama ili na prednjem delu tabana, koristite rende ili turpiju za stopala. Nemojte da preterate sa turpijanjem, da se ne povredite. Najbolje je da se zadebljanja skidaju postepeno, a ne tokom jednog tretmana.

3. SODA BIKARBONA - Pre spavanja rastvoriti tri kašike sode bikarbone i malo tečnog sapuna u pet litara vrele vode, sačekati da se voda malo prohladi pa namočiti stopala 15 minuta. Kada omekšaju, istrljati pete kamenom i namazati hranljivom kremom za negu stopala ili vazelinom ako su pete suviše ispucane. Obuti pamučne čarape i leći u krevet. Toplota širi pore pa krema dublje prodire u kožu i efikasnije deluje.Ovaj postupak treba ponavljati pet dana zaredom, pa se preporučuje pauza od sedam dana. Ukoliko je potrebno, tretman može da se ponovi.

4. PILING - U činiji sameljite dva limuna, dodajte tri kašike krupnijeg šećera, tri kašike maslinovog ulja, dve kašike slatke pavlake i kašiku meda, pa sve dobro promešajte. Ovu smesu namažite na stopala i masirajte desetak minuta. Potom isperite stopala mlakom vodom.

5. NOKTI - Osvežite stopala u toploj kupki 15 minuta. Odgovarajućim priborom uklonite zanoktice i potisnite kutikulu na svim noktima. Uklonite lak, ako su nokti bili nalakirani, pa uzmite posebnu turpiju za poliranje. Energičnim, kružnim pokretima pređite nekoliko puta svaki nokat, dok se površina ne zasija. Makazicama isecite ili isturpijajte nokte u željeni oblik.

6. LAK - Sređene nokte možete da ukrasite lakom. Nokte uvek prvo namažite slojem providnog laka, pa tek onda onim u boji. Ne zaboravite da prste na nogama razdvojite sunđerom koji će pomoći da se sveže nalakirani nokti ne zalepe za prste.

7. VITAMINSKA KREMA - U manjoj posudi dobro promešajte nevenovu mast i uljane AD kapi u odnosu 2:1. Sipajte u plastičnu ili staklenu posudu i držite u frižideru. Na ispucale pete mazati 14 dana svako veče, a posle toga jednom do dva puta nedeljno. Ova krema pomaže da se rešite ispucalih peta, zanoktica i problema sa uraslim noktima.

8. ATLETSKO STOPALO - Dva puta dnevno premažite zahvaćeno područje sa nekoliko kapi eukaliptusovog ulja, koje uklanja gljivice i smanjuje svrab. Možete da skuvate i jak čaj od šest vrećica, i da u njemu držite noge par sati. Tanin iz čaja uništava gljivice i prija bolnim stopalima. Simptome će ublažiti i premazivanje inficiranog područja kiselim mlekom, koje umanjuje svrab i crvenilo.

9. PROTIV ZNOJENJA - Koristite sprejeve za stopala, balzame i kupke koje sadrže aktivne materije za sprečavanje razvoja bakterija i nastanka neprijatnog mirisa. Dva puta dnevno perite stopala preparatima koji sprečavaju prekomerno znojenje, a nakon pranja koristite puder. Nosite prozračnu, udobnu obuću od prirodnih materijala, i obavezno je posle svakog nošenja dobro izluftirajte. U cipele stavite malo pudera, a pre nego što ih obujete, stopala poprskajte osvežavajućim sprejom za revitalizaciju.

 



 

Komentari / 0

Ostavite komentar