Проглашено једнодневно примирје у Хомсу

Сиријска влада и побуњеници договорили прекид ватре у Хомсу како би омогућили евакуацију неколико стотина побуњеничких бораца који се налазе под блокадом.

Свијет 02.05.2014 | 20:36
Проглашено једнодневно примирје у Хомсу

Прекид ватре омогућиће да трећи по величини град у Сирији допадне у потпуности под контролу владиних снага.

Уколико се споразум спроведе и побуњенички борци оду, заузимање града биће значајна победа за председника Башара ал-Асада, неколико седмица уочи председничких избора заказаних за 3. јун.


Хомс је био један од првих градова у којима је пре три године почела побуна против сиријске владе и први град у којем су наоружани побуњеници остварили велику контролу. Побуна је, подсећа АП, прерасла у грађански рат.

Од тада, владине снаге су водиле борбу да поврате град. У протеклих неколико месеци, они су изоловани и блокирани у неколико делова града где су потпали под јаке ударе сиријске авијације и артиљерије.

Тим извештача агенције АП јавио је да је Хомс данас неуобичајено миран и да нема пуцњаве.
Прекид ватре за Хомс договорен је за 48 сати у којем ће року неколико стотина побуњеничких бораца изаћи из њега и отићи у област северно од града, рекли су опозициони борци.

Вест о прекиду ватре објавила је Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону, као и неколико телевизијских станица у региону.

 

Коментари / 0

Оставите коментар