Proglašeno jednodnevno primirje u Homsu

Sirijska vlada i pobunjenici dogovorili prekid vatre u Homsu kako bi omogućili evakuaciju nekoliko stotina pobunjeničkih boraca koji se nalaze pod blokadom.

Svijet 02.05.2014 | 20:36
Proglašeno jednodnevno primirje u Homsu

Prekid vatre omogućiće da treći po veličini grad u Siriji dopadne u potpunosti pod kontrolu vladinih snaga.

Ukoliko se sporazum sprovede i pobunjenički borci odu, zauzimanje grada biće značajna pobeda za predsednika Bašara al-Asada, nekoliko sedmica uoči predsedničkih izbora zakazanih za 3. jun.


Homs je bio jedan od prvih gradova u kojima je pre tri godine počela pobuna protiv sirijske vlade i prvi grad u kojem su naoružani pobunjenici ostvarili veliku kontrolu. Pobuna je, podseća AP, prerasla u građanski rat.

Od tada, vladine snage su vodile borbu da povrate grad. U proteklih nekoliko meseci, oni su izolovani i blokirani u nekoliko delova grada gde su potpali pod jake udare sirijske avijacije i artiljerije.

Tim izveštača agencije AP javio je da je Homs danas neuobičajeno miran i da nema pucnjave.
Prekid vatre za Homs dogovoren je za 48 sati u kojem će roku nekoliko stotina pobunjeničkih boraca izaći iz njega i otići u oblast severno od grada, rekli su opozicioni borci.

Vest o prekidu vatre objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, kao i nekoliko televizijskih stanica u regionu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar