Премијер: Шкотска је "нација пијанаца"

Шкотска је "нација пијанаца" имора да стане на крај свом срамотном односу са алкохолом, изјавио је премијер Шкотске Алекс Салмонд у интервјуу часопису ГQ."Постоји нешто дубоко у Шкотима што утиче на њихов однос према алкохолу,а има везе са самопоуздањем.

Свијет 01.05.2014 | 14:43
 Премијер: Шкотска је "нација пијанаца"

Ради се о мањку самопоуздања, могуће и код читаве нације. Морамо да урадимо нешто у вези са тим", рекао је Салмонд, чија изјава указује да он види везу између проблема Шкота са алкохолизмом и чињенице што Шкотска није независна држава, пренео је британски "Дејли мејл".

Салмонд је у интервјуу, такође, критиковао Шкотско удружење произвођача вискија, које се противи намери владе у Единбургу да повећа цене алкохолних пића тиме што ће увести минималну цену од 50 пенија (0,6 евра) по јединици алкохола.

Тај план је, међутим, наишао на препреку пошто је шкотски суд јуче одлучио да Европски суд правде у Луксембургу мора да пресуди да ли је шкотски предлог закона о минималној цени алкохола у складу са законима Европске уније. Реагујући на ту одлуку, потпредседница шкотске владе Никола Стурџен је изјавила да ће влада до краја наставити да се бори за тај закон.Салмонд је истакао да, кад је у иностранству, промовише шкотски виски, али је додао: "Ја тврдим да, ако већ промовишете виски као аутентичан и вредан производ, не можете да га промовишете из нације пијанаца".

Критичари су тврдње Салмонда у интервјуу ГQ назвали увредљивима и "неопростивим нападом на народ Шкотске".Званични подаци, међутим, показују да је продаја алкохола у Шкотској прошле године пала по
први пут откад се води таква евиденција. Као разлог за то се наводи низ популарних кампања, економска криза и укидање акција у супермаркетима.

Коментари / 0

Оставите коментар