Premijer: Škotska je "nacija pijanaca"

Škotska je "nacija pijanaca" imora da stane na kraj svom sramotnom odnosu sa alkoholom, izjavio je premijer Škotske Aleks Salmond u intervjuu časopisu GQ."Postoji nešto duboko u Škotima što utiče na njihov odnos prema alkoholu,a ima veze sa samopouzdanjem.

Svijet 01.05.2014 | 14:43
 Premijer: Škotska je "nacija pijanaca"

Radi se o manjku samopouzdanja, moguće i kod čitave nacije. Moramo da uradimo nešto u vezi sa tim", rekao je Salmond, čija izjava ukazuje da on vidi vezu između problema Škota sa alkoholizmom i činjenice što Škotska nije nezavisna država, preneo je britanski "Dejli mejl".

Salmond je u intervjuu, takođe, kritikovao Škotsko udruženje proizvođača viskija, koje se protivi nameri vlade u Edinburgu da poveća cene alkoholnih pića time što će uvesti minimalnu cenu od 50 penija (0,6 evra) po jedinici alkohola.

Taj plan je, međutim, naišao na prepreku pošto je škotski sud juče odlučio da Evropski sud pravde u Luksemburgu mora da presudi da li je škotski predlog zakona o minimalnoj ceni alkohola u skladu sa zakonima Evropske unije. Reagujući na tu odluku, potpredsednica škotske vlade Nikola Sturdžen je izjavila da će vlada do kraja nastaviti da se bori za taj zakon.Salmond je istakao da, kad je u inostranstvu, promoviše škotski viski, ali je dodao: "Ja tvrdim da, ako već promovišete viski kao autentičan i vredan proizvod, ne možete da ga promovišete iz nacije pijanaca".

Kritičari su tvrdnje Salmonda u intervjuu GQ nazvali uvredljivima i "neoprostivim napadom na narod Škotske".Zvanični podaci, međutim, pokazuju da je prodaja alkohola u Škotskoj prošle godine pala po
prvi put otkad se vodi takva evidencija. Kao razlog za to se navodi niz popularnih kampanja, ekonomska kriza i ukidanje akcija u supermarketima.

Komentari / 0

Ostavite komentar