Ђокић: Заштити радничка права

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић честитаоје данас свим радницима Међународни празник рада и истакао да ће Влада Српске посебну пажњу и у овој години посветити отварању нових радних мјеста, очувању постојећих и заштити радничких права.

Република Српска 01.05.2014 | 12:50
 Ђокић: Заштити радничка права


Ђокић је посјетио данас у Бањалуци Савез синдиката Републике Српске, гдје је разговарао са предсједником Савеза Ранком Мишић и предсједништвом Савеза, које чине предсједници 15 гранских синдиката.

"Жеља нам је да и у наредном периоду заједно допринесемо развоју Српске, као и развоју рада и послова, те да буде више радних мјеста. Желимо да наставимо смањивати незапосленост и да повећамо запосленост, као и да посебно обратимо пажњу на оне који живе у тешким условима, са малим платама или који су дуго незапослени", рекао је Ђокић Срни.

Он је навео да је данашњи састанак био прилика да се истакне борба синдиката, борба за радничка права, што подржава и Влада Републике Српске и свакодневно настоји то да потврди. Ђокић је рекао да је сваки разговор у оквиру синдиката повод да се осврне на тренутни положај радника, њихову позицију у процесу рада, остваривање њихових права која су им законом загарантована и о томе како та права даље у наредном периоду развијати и унаприједити укупно стање.

Он је напоменуо да је синдикат посјетио као министар, али и као предсједник Социјалистичке партије, која има посебан сензибилитет према синдикату и синдикалном организовању.

Ђокић је додао да је данас разговарано и о платама запослених и о жељи да те плате буду веће, а посебно о томе да се повећа најнижа плата у Републици Српској. "Цијенимо да је јучерашњи састанак предсједника Владе Српске и делегације министара са представницима синдиката и Уније послодаваца веома важан у смислу те иницијативе и, надам се, њене успјешне реализације", рекао је Ђокић. Он је истакао да је и данашњи састанак био прилика да се помену добре и лоше појаве, истичући да су позитивне појаве добри послодавци, којих има у Српској и који запошљавају велики број радника, те законито и савјесно извршавају све своје обавезе и задатке.

Ђокић је рекао да има и лоших послодаваца, који, како је навео, имају проблем са државом која их на недовољан начин на то опомиње, односно не санкционише, додавши да је и то била једна од тема данашњег сусрета - како тај сегмент побољшати. Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да сваког 1. маја, Међународног празника рада, синдикати у Републици Српској и региону на различите начине обиљежавају овај датум.

"Свих 15 гранских синдиката у оквиру Савеза синдиката Републике Српске чине максимум у овом изузетном тешком времену да позицију радника, које представљају, учине квалитетнијом", рекла је Мишићева Срни. Она је нагласила да се за квалитетнији живот и бољу позицију радника мора јаче видјети улога Владе и подршка оних послодаваца који своје раднике третирају на начин како то прописују закони и колективни уговори.

"Важно је да увијек уз синдикат и раднике имамо савјесне и добре послодавце, да би заједничком  енергијом дјеловали против понашања оних послодаваца који на нагрубљи начин злоупотребљавају основна људска и радничка права, а то је да не исплаћују плате, не уплаћују доприносе и тиме чине ово друштво сиромашнијим", рекла је Мишићева.

Она је истакла да је нормално да министар рада буде 1. маја са представницима радника и са радницима, те да разговара о ономе што је важно и што треба да уради ово министарство, заједно са синдикатом и послодавцима, како би тежак положај радника, прије свега, у реалном сектору, учинили мање тешким.

"Синдикату је најтеже у друштву, јер нема ни политичку моћ, нема новац и има само чланство које је веома уплашено и које страхује за своје радно мјесто и свака побуна и штрајк је ризик да ћете имати реакцију послодавца која је исказана реченицом: "Више од 140.000 људи је на Заводу за запошљавање који једва чекају да дођу на твоје мјесто",  каже Мишићева.

Она је подсјетила да су јуче у Савезу синдиката одржани први преговори представника Савеза синдиката Републике Српске, Уније удружења послодаваца и Владе Српске, те да је социјалним партнерима до краја маја дат рок како би се дошло до усаглашеног става и договорила најнижа плата у Српској, која би побољшала позицију најслабије плаћених радника у Српској.

"Говоримо о онима који раде најједноставнији посао у укупном броју запослених, њих је његдје између 26.000 и 30.000", рекла је Мишићева. Она је додала да је синдикат на данашњем састанку желио да лобира код министра рада да буде на страни најслабије плаћених радника, уз подршку коректних послодаваца.

 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ецц.

01.05.2014 12:57

Па ти си дузан да ститис Закон и радницка права,али се не мијесас у свој посао. Најниза плата 600 КМ и и строго проводјење закона о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

01.05.2014 12:58

Губи се с оцију јадним људима.Не пристај нам на муку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

01.05.2014 14:08

Немој ме више штитити "ко Бога те молим". Од када нас ти и баааја штитите немамо ни хљеба, а камоли плате и посла. Помози раднике и народ - ДАЈ ОСТАВКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

01.05.2014 15:19

Хало Дјокицу, попусти висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.05.2014 20:10

Управо сам гледао емисију Пулс. Како човјек лаже па ово је нечувено. "Значајно смо повећали примања угоженим категоријама",благо нама! Ја инвалид 60% примао 123км а сада 129 ваља ми то све потрошити. Лицемјер. У септемру нога у задњицу и право у затвор!

ОДГОВОРИТЕ