Đokić: Zaštiti radnička prava

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić čestitaoje danas svim radnicima Međunarodni praznik rada i istakao da će Vlada Srpske posebnu pažnju i u ovoj godini posvetiti otvaranju novih radnih mjesta, očuvanju postojećih i zaštiti radničkih prava.

Republika Srpska 01.05.2014 | 12:50
 Đokić: Zaštiti radnička prava


Đokić je posjetio danas u Banjaluci Savez sindikata Republike Srpske, gdje je razgovarao sa predsjednikom Saveza Rankom Mišić i predsjedništvom Saveza, koje čine predsjednici 15 granskih sindikata.

"Želja nam je da i u narednom periodu zajedno doprinesemo razvoju Srpske, kao i razvoju rada i poslova, te da bude više radnih mjesta. Želimo da nastavimo smanjivati nezaposlenost i da povećamo zaposlenost, kao i da posebno obratimo pažnju na one koji žive u teškim uslovima, sa malim platama ili koji su dugo nezaposleni", rekao je Đokić Srni.

On je naveo da je današnji sastanak bio prilika da se istakne borba sindikata, borba za radnička prava, što podržava i Vlada Republike Srpske i svakodnevno nastoji to da potvrdi. Đokić je rekao da je svaki razgovor u okviru sindikata povod da se osvrne na trenutni položaj radnika, njihovu poziciju u procesu rada, ostvarivanje njihovih prava koja su im zakonom zagarantovana i o tome kako ta prava dalje u narednom periodu razvijati i unaprijediti ukupno stanje.

On je napomenuo da je sindikat posjetio kao ministar, ali i kao predsjednik Socijalističke partije, koja ima poseban senzibilitet prema sindikatu i sindikalnom organizovanju.

Đokić je dodao da je danas razgovarano i o platama zaposlenih i o želji da te plate budu veće, a posebno o tome da se poveća najniža plata u Republici Srpskoj. "Cijenimo da je jučerašnji sastanak predsjednika Vlade Srpske i delegacije ministara sa predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca veoma važan u smislu te inicijative i, nadam se, njene uspješne realizacije", rekao je Đokić. On je istakao da je i današnji sastanak bio prilika da se pomenu dobre i loše pojave, ističući da su pozitivne pojave dobri poslodavci, kojih ima u Srpskoj i koji zapošljavaju veliki broj radnika, te zakonito i savjesno izvršavaju sve svoje obaveze i zadatke.

Đokić je rekao da ima i loših poslodavaca, koji, kako je naveo, imaju problem sa državom koja ih na nedovoljan način na to opominje, odnosno ne sankcioniše, dodavši da je i to bila jedna od tema današnjeg susreta - kako taj segment poboljšati. Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da svakog 1. maja, Međunarodnog praznika rada, sindikati u Republici Srpskoj i regionu na različite načine obilježavaju ovaj datum.

"Svih 15 granskih sindikata u okviru Saveza sindikata Republike Srpske čine maksimum u ovom izuzetnom teškom vremenu da poziciju radnika, koje predstavljaju, učine kvalitetnijom", rekla je Mišićeva Srni. Ona je naglasila da se za kvalitetniji život i bolju poziciju radnika mora jače vidjeti uloga Vlade i podrška onih poslodavaca koji svoje radnike tretiraju na način kako to propisuju zakoni i kolektivni ugovori.

"Važno je da uvijek uz sindikat i radnike imamo savjesne i dobre poslodavce, da bi zajedničkom  energijom djelovali protiv ponašanja onih poslodavaca koji na nagrublji način zloupotrebljavaju osnovna ljudska i radnička prava, a to je da ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinose i time čine ovo društvo siromašnijim", rekla je Mišićeva.

Ona je istakla da je normalno da ministar rada bude 1. maja sa predstavnicima radnika i sa radnicima, te da razgovara o onome što je važno i što treba da uradi ovo ministarstvo, zajedno sa sindikatom i poslodavcima, kako bi težak položaj radnika, prije svega, u realnom sektoru, učinili manje teškim.

"Sindikatu je najteže u društvu, jer nema ni političku moć, nema novac i ima samo članstvo koje je veoma uplašeno i koje strahuje za svoje radno mjesto i svaka pobuna i štrajk je rizik da ćete imati reakciju poslodavca koja je iskazana rečenicom: "Više od 140.000 ljudi je na Zavodu za zapošljavanje koji jedva čekaju da dođu na tvoje mjesto",  kaže Mišićeva.

Ona je podsjetila da su juče u Savezu sindikata održani prvi pregovori predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca i Vlade Srpske, te da je socijalnim partnerima do kraja maja dat rok kako bi se došlo do usaglašenog stava i dogovorila najniža plata u Srpskoj, koja bi poboljšala poziciju najslabije plaćenih radnika u Srpskoj.

"Govorimo o onima koji rade najjednostavniji posao u ukupnom broju zaposlenih, njih je njegdje između 26.000 i 30.000", rekla je Mišićeva. Ona je dodala da je sindikat na današnjem sastanku želio da lobira kod ministra rada da bude na strani najslabije plaćenih radnika, uz podršku korektnih poslodavaca.

 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ecc.

01.05.2014 14:57

Pa ti si duzan da stitis Zakon i radnicka prava,ali se ne mijesas u svoj posao. Najniza plata 600 KM i i strogo provodjenje zakona o radu.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

01.05.2014 14:58

Gubi se s ociju jadnim ljudima.Ne pristaj nam na muku.

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

01.05.2014 16:08

Nemoj me više štititi "ko Boga te molim". Od kada nas ti i baaaja štitite nemamo ni hljeba, a kamoli plate i posla. Pomozi radnike i narod - DAJ OSTAVKU

ODGOVORITE
Name

pero

01.05.2014 17:19

Halo Djokicu, popusti vise.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

01.05.2014 22:10

Upravo sam gledao emisiju Puls. Kako čovjek laže pa ovo je nečuveno. "Značajno smo povećali primanja ugoženim kategorijama",blago nama! Ja invalid 60% primao 123km a sada 129 valja mi to sve potrošiti. Licemjer. U septemru noga u zadnjicu i pravo u zatvor!

ODGOVORITE