Пуни затвори НФЛ звезда!

Последњих месеци америчку јавност згражава клупко које се одмотава у шокантном случају Дарена Шарпера, некада велике звезде, потом и врхунског аналитичара америчког фудбала, за којег се испоставило да је вишеструки силоватељ. Нажалост, боље упућени нису уопште изненађени, јер је историја овог спорта и његових протагониста пуна случајева тешког криминала. Ово су „досијеи“ најпознатијих НФЛ затвореника...

Остали спортови 01.05.2014 | 10:15
Пуни затвори НФЛ звезда!

Током четрнаестогодишње каријере Дарен Шарпер је важио за једног од најузорнијих играча у Националној фудбалској лиги. Са спортски скромног колеџа Вилијам енд Мери мукотрпним радом пробио се до НФЛ-а, где је бранећи боје Грин Беја, Минесоте и Њу Орлеанса освојио једну титулу, играо на пет Про-боула и шест пута био биран у идеални тим сезоне. Многи га сврставају међу најбоље дефанзивне бекове свих времена и сматрају га човеком који је своју класу доказао не само на терену већ и ван њега, ангажовањем у разним добротворним организацијама и акцијама. Због тога и не чуди што му је изузетна репутација, како у спортским круговима тако и у друштву, донела на крају играчке каријере посао на телевизији. Мало ко је могао да претпостави да се иза имиџа суперстара америчког фудбала и донедавно аналитичара "НФЛ нетворка" годинама крио вишеструки силоватељ!

У последња три месеца америчку јавност згражава клупко који је почело да се одмотава у случају Дарена Шарпера. Испоставило се да се иза – како Американци кажу – "постер-боја" крије опасан манијак, предатор који је у више држава користио на први поглед лепе манире, славу и новац да у ноћном животу напада беспомоћне девојке. Сам, али и често и са саучесником, купио је жене по баровима и клубовима Њу Орлеанса, Лос Анђелеса, Мајамија и Финикса, да би их по устаљеном ритуалу потом дрогирао и силовао!
Из дана у дан стижу нове оптужбе на Даренов рачун, па му сада због манијачког похода прети казна и до 30 година робије. Шарперов шокантан случај тако је поново истакао у први план неоспорну насилну страну америчког фудбала, спорта у којем су и највеће звезде имале честих проблема са законом. Од када је пре осам година Роџер Годел постао комесар лиге, НФЛ играчи хапшени су преко 400 пута.

Вожње у пијаном стању, конзумирање лаких дрога (марихуана), туче по баровима и породично насиље "омиљени" су грехови што бивших, што актуелних играча. Међутим, ту и тамо појаве се невероватне приче попут ове Дарена Шарпера или оне Арона Хернандеза, бившег тајтенда Њу Ингланда који од прошле године у затвору чека суђење за једно, а спрема му се оптужба за још два убиства.

КОЦКА, КОКАИН, КРАЂЕ...

Нема сумње да ће судске пресуде Шарперу и Хернандезу донети остатак живота иза решетака, а тамо се већ налазе многа некадашња велика имена овог спорта. Листа НФЛ затвореника подједнако је импресивна колико и њихова дела, односно затворске казне. На основу робије које су добили, сачинили смо тренутно списак топ "затворских птичица" америчког фудбала. Кажемо тренутно, јер изгледа да сва слава и сви милиони нису довољни да спрече играче од прављења невероватних глупости.

Почињемо од Арта Шлихтера, некада колеџ звезде са Охајо Стејта, човека којег су са четврте позиције на драфту 1982. узели тада Балтимор, а данас Индијанаполис Колтси. Очекивало се да ће бити дугогодишњи квотербек Колтса, али се десило да је на крају завршио на дугогодишњој робији. Још као студент Арт је ушао у проблеме с коцком који су га отерали у превару, фалсификовање и крађу. У два наврата осуђиван је на укупно преко 16 година затвора, где се и сада налази.

Много више среће са законом имао је Јуџин Морис, један од главних играча Мајамија, можда и најдоминантније екипе седамдесетих. Током каријере популарни Меркур је са Долфинсима освојио две титуле и три пута играо на Про болу. Међутим, 1982. године ухапшен је због сумње у умешаност у трговину кокаином. Осуђен је на 20 година затвора, али су његови веома скупи адвокати успели да пониште иницијалну пресуду и изборе му договор са тужилаштвом. Одлежао је само три године.

Кокаин је дошао главе и Стенлију Вилсону Сениору, када га је уочи Супербоула 23 тренер нашао мртвог надрогираног у свлачионици. Фулбек Синсинатија је тако избачен из лиге и гурнут право у канџе наркоманског живота. Деценију касније – 1999. након бројних судских појављивања – коначно је осуђен на 22 године затвора због крађе 130.000 долара из једне виле на Беверли Хилсу.

УБИСТВА, СЕКТЕ, ФАЛСИФИКОВАНИ ЧЕКОВИ...

Један од највећих проблема с којима се сусрећу спортске звезде у Америци јесу нежељене трудноће. Девојке често маме играче у пролазне авантуре у којима се потруде да остану у другом стању, након чега од њих траже финансијско издражавање. Вајд-рисиверу Каролине Ре Каруту се управо то десило – његова повремена љубавница Черика Адамс је остала трудна пре 15 година. Он није имао намеру да плаћа алиментацију, па је наручио убиство Адамсове. Из заседе двојица нападача пуцали су на несрећну девојку која је подлега повредама. Брзом реакцијом лекара беба је ипак преживела, а њен отац осуђен је на 24 године затвора.

Роберт Розијер ни изблиза није био талентован као Карут који је био пик прве рунде драфта. Биран тек у деветој рунди одиграо је само шест утакмица за Сент Луис (данас Аризона) Кардиналсе. После НФЛ-а придружио се црној есктремистичкој секти коју је предводио Јавех бен Јавех. Да би доказао своју оданост морао је да убије "белог ђавола". Није убио једног, већ седморо људи, због чега је ухапшен и осуђен 1986. на 22 године затвора. Одлежао је 10 и потом постао заштићени сведок у случају против Јавеха и осталих лидера култа. Ту се прича не завршава, јер је Розијер, под именом Роберт Рамзес, у програму заштите сведока издавао фалсификоване чекове. Тренутно у Калифорнији, где издржава казну од 25 година затвора.

Током деведесетих година Дејв Мегет је био један од најбољих специјалаца у НФЛ-у. Са Џајантсима је освојио Супербоул, два пута је биран у Про-боул екипе. Након каријере више пута је осуђиван за сексуалне нападе и пљачке, све док му његово последње силовање није донело 30 година у затвору.

Већ током каријере на Универзитету Небраска Лоренс Филипс је показивао своју насилну страну. У Сент Луис Ремсима су ипак веровали у његов таленат и сматрали да ће моћи да контролишу тај необуздани темперамент, па су га драфтовали са шесте позиције 1996. Још увек се сматра да је Филипсов избор један од најгорих пикова свих времена, јер није било свлачионице где се није побио, било у НФЛ-у, Европи или касније Канади. Не треба напомињати да је сличне проблеме правио ван терена, где су му најчешће мете биле његове девојке. Једну умало није задавио 2009, а како се претходно колима залетео у публику на једној рекреативној утакмици у Лос Анђелесу, односно више пута претио и оружано напаствовао људе, осуђен је на 31 годину затвора.

КИТ РАЈТ – АПСОЛУТНИ "ШАМПИОН"

Дерил Хенли није ни приближно био спектакуларан на терену, као што је био ван њега. Бивши корнербек Ремса инцијално је ухапшен због умешаности у трговину кокаином, али је потом наручио убиство и главног сведока и судије у свом случају. Завера је откривена, па је Хенли све скупа добио 41 годину затвора.

Дуго је Ерик Наполски успевао да избегне правду. Пре 20 година бивши дефанзивац Каролине убио је Била Меклахлина у Њупорту, Калифорнија. Било је то убиство из користољубља, јер је Нанет Џонстон, Меклахлинова девојка, а Наполскијева љубавница, могла да наплати животно осигурање. Њих двоје успешно су избегавали закон 15 година, да би коначно 2012. били осуђени. Обоје на доживотну робију, без права на помиловање.

Долазимо тако до нашег апсолутног "шампиона" у затворским казнама. Током прошле деценије Кит Рајт је у НФЛ-у углавном био резерва у Тампи, Хјустону, Индијанаполису и Детроиту. Борећи се за место под сунцем НФЛ-а, Рајт се истовремено борио са својим демонима. Ипак, није се изборио, пошто је 2011. године осуђен на 234 године и осам месеци затвора. На његовој пресуди уписано је равно 19 тачака, међу којима су силовања, пљачке, киднаповања и оружани напади који су прављени у дужем периоду на територији Сакрамента.

СУНОВРАТ О'ЏЕЈ СИМПСОНА

Чак и они који су мало упознати са НФЛ-ом знају ко је О'Џеј Симпсон. Имао је блиставу колеџ каријеру, потом био први пик на драфту (Бафало), а статус велике звезде потврдио је невероватном каријером – прво спортском, а потом и у медијима, радећи као коментатор и веома успешан глумац. Тог 17. јуна 1994. "омиљени син Америке" је практично зауставио време, док је национална телевизија снимала потеру за њим у белом џипу. Претходно су пронађени мртви његова бивша жена Никол Браун и њен љубавник Роналд Голдман. Уследило је историјско суђење у којем је Симпсон ослобођен оптужби за убиство, али не зато што је заиста био невин, већ због великих техничких пропуста полиције у истрази.

О'Џеј је потом изгубио приватну парницу с породицама Браун и Голдмен којима је морао да плати преко 33.000.000 долара. Суноврат се само наставио, јер су уследила хапшења Симпсона за прање новца, избегавање плаћања пореза и разне финансијске малверзације. Кулминација је уследила 2007. када је О'Џеј са наоружаном групом људи упао у један хотел у Лас Вегасу, желећи да поврати сувенир из своје каријере. Његове тврдње да су му све те драгоцености украдене суд је одбацио и уместо тога његова група је осуђена за оружану пљачку.

Симпсон је добио више од 30 година затвора.

И ДИЛЕР И РИСИВЕР
Не тако давно Сем Херд је био запажени члан славних Далас Каубојса. Пошто није био драфтован са Универзитета Северни Илиноис, солидни рисивер је морао кроз разноразне пробе да се докопа места у НФЛ-у. Био је вредан члан екипе из Тексаса четири сезоне, да би потом 2011. потписао трогодишњи уговор са Чикагом вредан пет милиона долара.

Мало ко је тада знао да је део тих пара Херд наменио за трговину дрогом. У организованој акцији ФБИ га је ухапсио док је покушавао да купи 10 килограма кокаина и пола тоне марихуане. Суочен са необоривим доказима, договорио се са тужилаштвом и осуђен је на 15 година затвора.

ЗАТВОР УМЕСТО КУЋЕ СЛАВНИХ
Пејтон Менинг приводи крају једну од највећих каријера у историји НФЛ-а. Мало ко се сећа да се својевремено, тачније 1998, водила велика дебата на тему ко је већи таленат за врхунског квотербека – Менинг или Рајан Лиф. Обојица су били велике звезде на колеџу, очекивало се да ће обојица харати лигом у наредној деценији. Први је испунио та очекивања, док ће уместо у Кући славних Лиф добар део свог живота провести у затвору.

Бивши ас Универзитета Вашингтон Стејт изабран је пре 16 година на драфту одмах иза првог Менинга. Узели су га Сан Дијего Чарџерси и већ у првој сезони било је евидентно да Лиф има проблема с притиском због великих очекивања. Како то обично бива, Лиф је излаз потражио у дроги која га је коштала не само каријере, већ свог зарађеног новца и на крају слободе. Због провале и преваре 2012. добио је седам година робије коју служи у затвору у Монтани.

Коментари / 0

Оставите коментар