Puni zatvori NFL zvezda!

Poslednjih meseci američku javnost zgražava klupko koje se odmotava u šokantnom slučaju Darena Šarpera, nekada velike zvezde, potom i vrhunskog analitičara američkog fudbala, za kojeg se ispostavilo da je višestruki silovatelj. Nažalost, bolje upućeni nisu uopšte iznenađeni, jer je istorija ovog sporta i njegovih protagonista puna slučajeva teškog kriminala. Ovo su „dosijei“ najpoznatijih NFL zatvorenika...

Ostali sportovi 01.05.2014 | 10:15
Puni zatvori NFL zvezda!

Tokom četrnaestogodišnje karijere Daren Šarper je važio za jednog od najuzornijih igrača u Nacionalnoj fudbalskoj ligi. Sa sportski skromnog koledža Vilijam end Meri mukotrpnim radom probio se do NFL-a, gde je braneći boje Grin Beja, Minesote i Nju Orleansa osvojio jednu titulu, igrao na pet Pro-boula i šest puta bio biran u idealni tim sezone. Mnogi ga svrstavaju među najbolje defanzivne bekove svih vremena i smatraju ga čovekom koji je svoju klasu dokazao ne samo na terenu već i van njega, angažovanjem u raznim dobrotvornim organizacijama i akcijama. Zbog toga i ne čudi što mu je izuzetna reputacija, kako u sportskim krugovima tako i u društvu, donela na kraju igračke karijere posao na televiziji. Malo ko je mogao da pretpostavi da se iza imidža superstara američkog fudbala i donedavno analitičara "NFL netvorka" godinama krio višestruki silovatelj!

U poslednja tri meseca američku javnost zgražava klupko koji je počelo da se odmotava u slučaju Darena Šarpera. Ispostavilo se da se iza – kako Amerikanci kažu – "poster-boja" krije opasan manijak, predator koji je u više država koristio na prvi pogled lepe manire, slavu i novac da u noćnom životu napada bespomoćne devojke. Sam, ali i često i sa saučesnikom, kupio je žene po barovima i klubovima Nju Orleansa, Los Anđelesa, Majamija i Finiksa, da bi ih po ustaljenom ritualu potom drogirao i silovao!
Iz dana u dan stižu nove optužbe na Darenov račun, pa mu sada zbog manijačkog pohoda preti kazna i do 30 godina robije. Šarperov šokantan slučaj tako je ponovo istakao u prvi plan neospornu nasilnu stranu američkog fudbala, sporta u kojem su i najveće zvezde imale čestih problema sa zakonom. Od kada je pre osam godina Rodžer Godel postao komesar lige, NFL igrači hapšeni su preko 400 puta.

Vožnje u pijanom stanju, konzumiranje lakih droga (marihuana), tuče po barovima i porodično nasilje "omiljeni" su grehovi što bivših, što aktuelnih igrača. Međutim, tu i tamo pojave se neverovatne priče poput ove Darena Šarpera ili one Arona Hernandeza, bivšeg tajtenda Nju Inglanda koji od prošle godine u zatvoru čeka suđenje za jedno, a sprema mu se optužba za još dva ubistva.

KOCKA, KOKAIN, KRAĐE...

Nema sumnje da će sudske presude Šarperu i Hernandezu doneti ostatak života iza rešetaka, a tamo se već nalaze mnoga nekadašnja velika imena ovog sporta. Lista NFL zatvorenika podjednako je impresivna koliko i njihova dela, odnosno zatvorske kazne. Na osnovu robije koje su dobili, sačinili smo trenutno spisak top "zatvorskih ptičica" američkog fudbala. Kažemo trenutno, jer izgleda da sva slava i svi milioni nisu dovoljni da spreče igrače od pravljenja neverovatnih gluposti.

Počinjemo od Arta Šlihtera, nekada koledž zvezde sa Ohajo Stejta, čoveka kojeg su sa četvrte pozicije na draftu 1982. uzeli tada Baltimor, a danas Indijanapolis Koltsi. Očekivalo se da će biti dugogodišnji kvoterbek Koltsa, ali se desilo da je na kraju završio na dugogodišnjoj robiji. Još kao student Art je ušao u probleme s kockom koji su ga oterali u prevaru, falsifikovanje i krađu. U dva navrata osuđivan je na ukupno preko 16 godina zatvora, gde se i sada nalazi.

Mnogo više sreće sa zakonom imao je Judžin Moris, jedan od glavnih igrača Majamija, možda i najdominantnije ekipe sedamdesetih. Tokom karijere popularni Merkur je sa Dolfinsima osvojio dve titule i tri puta igrao na Pro bolu. Međutim, 1982. godine uhapšen je zbog sumnje u umešanost u trgovinu kokainom. Osuđen je na 20 godina zatvora, ali su njegovi veoma skupi advokati uspeli da ponište inicijalnu presudu i izbore mu dogovor sa tužilaštvom. Odležao je samo tri godine.

Kokain je došao glave i Stenliju Vilsonu Senioru, kada ga je uoči Superboula 23 trener našao mrtvog nadrogiranog u svlačionici. Fulbek Sinsinatija je tako izbačen iz lige i gurnut pravo u kandže narkomanskog života. Deceniju kasnije – 1999. nakon brojnih sudskih pojavljivanja – konačno je osuđen na 22 godine zatvora zbog krađe 130.000 dolara iz jedne vile na Beverli Hilsu.

UBISTVA, SEKTE, FALSIFIKOVANI ČEKOVI...

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću sportske zvezde u Americi jesu neželjene trudnoće. Devojke često mame igrače u prolazne avanture u kojima se potrude da ostanu u drugom stanju, nakon čega od njih traže finansijsko izdražavanje. Vajd-risiveru Karoline Re Karutu se upravo to desilo – njegova povremena ljubavnica Čerika Adams je ostala trudna pre 15 godina. On nije imao nameru da plaća alimentaciju, pa je naručio ubistvo Adamsove. Iz zasede dvojica napadača pucali su na nesrećnu devojku koja je podlega povredama. Brzom reakcijom lekara beba je ipak preživela, a njen otac osuđen je na 24 godine zatvora.

Robert Rozijer ni izbliza nije bio talentovan kao Karut koji je bio pik prve runde drafta. Biran tek u devetoj rundi odigrao je samo šest utakmica za Sent Luis (danas Arizona) Kardinalse. Posle NFL-a pridružio se crnoj esktremističkoj sekti koju je predvodio Javeh ben Javeh. Da bi dokazao svoju odanost morao je da ubije "belog đavola". Nije ubio jednog, već sedmoro ljudi, zbog čega je uhapšen i osuđen 1986. na 22 godine zatvora. Odležao je 10 i potom postao zaštićeni svedok u slučaju protiv Javeha i ostalih lidera kulta. Tu se priča ne završava, jer je Rozijer, pod imenom Robert Ramzes, u programu zaštite svedoka izdavao falsifikovane čekove. Trenutno u Kaliforniji, gde izdržava kaznu od 25 godina zatvora.

Tokom devedesetih godina Dejv Meget je bio jedan od najboljih specijalaca u NFL-u. Sa Džajantsima je osvojio Superboul, dva puta je biran u Pro-boul ekipe. Nakon karijere više puta je osuđivan za seksualne napade i pljačke, sve dok mu njegovo poslednje silovanje nije donelo 30 godina u zatvoru.

Već tokom karijere na Univerzitetu Nebraska Lorens Filips je pokazivao svoju nasilnu stranu. U Sent Luis Remsima su ipak verovali u njegov talenat i smatrali da će moći da kontrolišu taj neobuzdani temperament, pa su ga draftovali sa šeste pozicije 1996. Još uvek se smatra da je Filipsov izbor jedan od najgorih pikova svih vremena, jer nije bilo svlačionice gde se nije pobio, bilo u NFL-u, Evropi ili kasnije Kanadi. Ne treba napominjati da je slične probleme pravio van terena, gde su mu najčešće mete bile njegove devojke. Jednu umalo nije zadavio 2009, a kako se prethodno kolima zaleteo u publiku na jednoj rekreativnoj utakmici u Los Anđelesu, odnosno više puta pretio i oružano napastvovao ljude, osuđen je na 31 godinu zatvora.

KIT RAJT – APSOLUTNI "ŠAMPION"

Deril Henli nije ni približno bio spektakularan na terenu, kao što je bio van njega. Bivši kornerbek Remsa incijalno je uhapšen zbog umešanosti u trgovinu kokainom, ali je potom naručio ubistvo i glavnog svedoka i sudije u svom slučaju. Zavera je otkrivena, pa je Henli sve skupa dobio 41 godinu zatvora.

Dugo je Erik Napolski uspevao da izbegne pravdu. Pre 20 godina bivši defanzivac Karoline ubio je Bila Meklahlina u Njuportu, Kalifornija. Bilo je to ubistvo iz koristoljublja, jer je Nanet Džonston, Meklahlinova devojka, a Napolskijeva ljubavnica, mogla da naplati životno osiguranje. Njih dvoje uspešno su izbegavali zakon 15 godina, da bi konačno 2012. bili osuđeni. Oboje na doživotnu robiju, bez prava na pomilovanje.

Dolazimo tako do našeg apsolutnog "šampiona" u zatvorskim kaznama. Tokom prošle decenije Kit Rajt je u NFL-u uglavnom bio rezerva u Tampi, Hjustonu, Indijanapolisu i Detroitu. Boreći se za mesto pod suncem NFL-a, Rajt se istovremeno borio sa svojim demonima. Ipak, nije se izborio, pošto je 2011. godine osuđen na 234 godine i osam meseci zatvora. Na njegovoj presudi upisano je ravno 19 tačaka, među kojima su silovanja, pljačke, kidnapovanja i oružani napadi koji su pravljeni u dužem periodu na teritoriji Sakramenta.

SUNOVRAT O'DŽEJ SIMPSONA

Čak i oni koji su malo upoznati sa NFL-om znaju ko je O'Džej Simpson. Imao je blistavu koledž karijeru, potom bio prvi pik na draftu (Bafalo), a status velike zvezde potvrdio je neverovatnom karijerom – prvo sportskom, a potom i u medijima, radeći kao komentator i veoma uspešan glumac. Tog 17. juna 1994. "omiljeni sin Amerike" je praktično zaustavio vreme, dok je nacionalna televizija snimala poteru za njim u belom džipu. Prethodno su pronađeni mrtvi njegova bivša žena Nikol Braun i njen ljubavnik Ronald Goldman. Usledilo je istorijsko suđenje u kojem je Simpson oslobođen optužbi za ubistvo, ali ne zato što je zaista bio nevin, već zbog velikih tehničkih propusta policije u istrazi.

O'Džej je potom izgubio privatnu parnicu s porodicama Braun i Goldmen kojima je morao da plati preko 33.000.000 dolara. Sunovrat se samo nastavio, jer su usledila hapšenja Simpsona za pranje novca, izbegavanje plaćanja poreza i razne finansijske malverzacije. Kulminacija je usledila 2007. kada je O'Džej sa naoružanom grupom ljudi upao u jedan hotel u Las Vegasu, želeći da povrati suvenir iz svoje karijere. Njegove tvrdnje da su mu sve te dragocenosti ukradene sud je odbacio i umesto toga njegova grupa je osuđena za oružanu pljačku.

Simpson je dobio više od 30 godina zatvora.

I DILER I RISIVER
Ne tako davno Sem Herd je bio zapaženi član slavnih Dalas Kaubojsa. Pošto nije bio draftovan sa Univerziteta Severni Ilinois, solidni risiver je morao kroz raznorazne probe da se dokopa mesta u NFL-u. Bio je vredan član ekipe iz Teksasa četiri sezone, da bi potom 2011. potpisao trogodišnji ugovor sa Čikagom vredan pet miliona dolara.

Malo ko je tada znao da je deo tih para Herd namenio za trgovinu drogom. U organizovanoj akciji FBI ga je uhapsio dok je pokušavao da kupi 10 kilograma kokaina i pola tone marihuane. Suočen sa neoborivim dokazima, dogovorio se sa tužilaštvom i osuđen je na 15 godina zatvora.

ZATVOR UMESTO KUĆE SLAVNIH
Pejton Mening privodi kraju jednu od najvećih karijera u istoriji NFL-a. Malo ko se seća da se svojevremeno, tačnije 1998, vodila velika debata na temu ko je veći talenat za vrhunskog kvoterbeka – Mening ili Rajan Lif. Obojica su bili velike zvezde na koledžu, očekivalo se da će obojica harati ligom u narednoj deceniji. Prvi je ispunio ta očekivanja, dok će umesto u Kući slavnih Lif dobar deo svog života provesti u zatvoru.

Bivši as Univerziteta Vašington Stejt izabran je pre 16 godina na draftu odmah iza prvog Meninga. Uzeli su ga San Dijego Čardžersi i već u prvoj sezoni bilo je evidentno da Lif ima problema s pritiskom zbog velikih očekivanja. Kako to obično biva, Lif je izlaz potražio u drogi koja ga je koštala ne samo karijere, već svog zarađenog novca i na kraju slobode. Zbog provale i prevare 2012. dobio je sedam godina robije koju služi u zatvoru u Montani.

Komentari / 0

Ostavite komentar