Шпирић: Држава кажњава ентитете

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изразио је жаљење што Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јуче није по хитном поступку усвојио измјене и допуне Закона о акцизама БиХ које се односе на дуван и дуванске прерађевине, јер се тиме чини штета свима у БиХ, а првенствено ентитетима.

Република Српска 30.04.2014 | 16:28
Шпирић: Држава кажњава ентитете

Шпирић је рекао Срни да су измјене и допуне Закона биле један од услова за продужетак аранжмана са ММФ-ом, те да се, њиховим недоношењем, према оцјенама Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, губи неколико десетина милиона КМ.

"То је онај државни аутизам на који стално упозоравам, када држава не жели да буде од користи ентитетима него их кажњава. Оваква одлука,  прије свега делегата из Федерације БиХ /ФБиХ/, угрожава стабилност ентитетских буџета и исплате из тих буџета на шта је упозорио и федерални министар финансија Анте Крајина", истакао је Шпирић.

Према његовом мишљењу, у БиХ је, а поготово у ФБиХ, на сцени "политичко-економски куплерај, у којем сви плаћају цијену".

"У ФБиХ се не зна ко је с ким, а ко против кога. Не постоји конзистентан ни економски нити политички систем. Обесхрабрујући су сигнали да су партије које су у Представничком дому подржале закон у
Дому народа гласале против хитне процедуре. То је тај политичко-економски куплерај. То неће моћи дуго да траје без великих посљедица", сматра Шпирић.

Према његовим ријечима, ово је вријеме када се озбиљно мора "ставити прст на чело" и видјети ко је с ким и ко је против кога, јер велику цијену плаћа БиХ.

"Драго ми је да су делегати из Републике Српске и овај пут били на висини задатка", нагласио је Шпирић.

Подсјећајући да Дом народа није прихватио хитну процедуру за закон након чега је тај акт отишао на усаглашавање на Колегијум Дома, Шпирић је указао да се, нажалост, вјешто употребљава одсуство Тихића због болести као члана Колегијума.

"Ово није први закон који је вјешто увучен у Колегијум Дома којег нема. Било би добро да Тихић да сагласност на хитну процедуру, јер је тонајбрже и најефикасније рјешење", сматра Шпирић.

Он је подсјетио да су измјене Закона једногласно прихваћене на Управном одбору УИО БиХ, консензусом на Савјету министара БиХ и у Представничком дому по хитној процедури.

Резидентни представник ММФ-а за БиХ Рубен Атојан изјавио је да у овом моменту пред Извршни одбор ММФ-а не може бити изнесен шести преглед у оквиру стендбај-аранжмана са БиХ, јер одлука Дома народа да одгоди разматрање измјена и допуна Закона о акцизама, којим би била хармонизована стопа акциза на различите дуванске производе, онемогућава закључење прегледа и самим тим дозначавање наредне транше.

Крајина сматра да је незахвално прогнозирати када би измјене и допуне Закона о акцизама БиХ могле да буду усвојене, "посебно у оваквој политичкој ситуацији".

"Сигурно је да без измјена Закона о акцизама БиХ не може бити нових уплата, а исто тако могуће је да ћемо добити и нове обавезе", рекао је Крајина, који је најавио да ће плате у ФБиХ можда каснити након што су из ММФ-а саопштили да БиХ не може бити уплаћена нова транша стендбај-аранжмана.


Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раб Бозији

30.04.2014 14:42

Ти казњавас Спирицу свој народ својим бахатим понасањем,а сви ми знамо ста то радис и како тросис новац са тајних рацуна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.079

30.04.2014 17:32

Каква љутња због десетак милиона! Попушиће људи прошлогодишњу шкију,а Шпирић и екипа се неће "дебело омрсити" на томе, још изборна година,а пара нема од Руса, нема од ММФ-а, обвезнице и записи су сића, како преживјети у фотељама;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

30.04.2014 18:17

А од када најављујете укидање фискалних каса занатлијама... Колико само треба времена за тај посао? Полако Шпирицу, то је и твоја заслуга бирократије.

ОДГОВОРИТЕ