Špirić: Država kažnjava entitete

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izrazio je žaljenje što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije po hitnom postupku usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH koje se odnose na duvan i duvanske prerađevine, jer se time čini šteta svima u BiH, a prvenstveno entitetima.

Republika Srpska 30.04.2014 | 16:28
Špirić: Država kažnjava entitete

Špirić je rekao Srni da su izmjene i dopune Zakona bile jedan od uslova za produžetak aranžmana sa MMF-om, te da se, njihovim nedonošenjem, prema ocjenama Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, gubi nekoliko desetina miliona KM.

"To je onaj državni autizam na koji stalno upozoravam, kada država ne želi da bude od koristi entitetima nego ih kažnjava. Ovakva odluka,  prije svega delegata iz Federacije BiH /FBiH/, ugrožava stabilnost entitetskih budžeta i isplate iz tih budžeta na šta je upozorio i federalni ministar finansija Ante Krajina", istakao je Špirić.

Prema njegovom mišljenju, u BiH je, a pogotovo u FBiH, na sceni "političko-ekonomski kupleraj, u kojem svi plaćaju cijenu".

"U FBiH se ne zna ko je s kim, a ko protiv koga. Ne postoji konzistentan ni ekonomski niti politički sistem. Obeshrabrujući su signali da su partije koje su u Predstavničkom domu podržale zakon u
Domu naroda glasale protiv hitne procedure. To je taj političko-ekonomski kupleraj. To neće moći dugo da traje bez velikih posljedica", smatra Špirić.

Prema njegovim riječima, ovo je vrijeme kada se ozbiljno mora "staviti prst na čelo" i vidjeti ko je s kim i ko je protiv koga, jer veliku cijenu plaća BiH.

"Drago mi je da su delegati iz Republike Srpske i ovaj put bili na visini zadatka", naglasio je Špirić.

Podsjećajući da Dom naroda nije prihvatio hitnu proceduru za zakon nakon čega je taj akt otišao na usaglašavanje na Kolegijum Doma, Špirić je ukazao da se, nažalost, vješto upotrebljava odsustvo Tihića zbog bolesti kao člana Kolegijuma.

"Ovo nije prvi zakon koji je vješto uvučen u Kolegijum Doma kojeg nema. Bilo bi dobro da Tihić da saglasnost na hitnu proceduru, jer je tonajbrže i najefikasnije rješenje", smatra Špirić.

On je podsjetio da su izmjene Zakona jednoglasno prihvaćene na Upravnom odboru UIO BiH, konsenzusom na Savjetu ministara BiH i u Predstavničkom domu po hitnoj proceduri.

Rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Ruben Atojan izjavio je da u ovom momentu pred Izvršni odbor MMF-a ne može biti iznesen šesti pregled u okviru stendbaj-aranžmana sa BiH, jer odluka Doma naroda da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim bi bila harmonizovana stopa akciza na različite duvanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje naredne tranše.

Krajina smatra da je nezahvalno prognozirati kada bi izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH mogle da budu usvojene, "posebno u ovakvoj političkoj situaciji".

"Sigurno je da bez izmjena Zakona o akcizama BiH ne može biti novih uplata, a isto tako moguće je da ćemo dobiti i nove obaveze", rekao je Krajina, koji je najavio da će plate u FBiH možda kasniti nakon što su iz MMF-a saopštili da BiH ne može biti uplaćena nova tranša stendbaj-aranžmana.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

30.04.2014 16:42

Ti kaznjavas Spiricu svoj narod svojim bahatim ponasanjem,a svi mi znamo sta to radis i kako trosis novac sa tajnih racuna!

ODGOVORITE
Name

dejan.079

30.04.2014 19:32

Kakva ljutnja zbog desetak miliona! Popušiće ljudi prošlogodišnju škiju,a Špirić i ekipa se neće "debelo omrsiti" na tome, još izborna godina,a para nema od Rusa, nema od MMF-a, obveznice i zapisi su sića, kako preživjeti u foteljama;-)

ODGOVORITE
Name

pero

30.04.2014 20:17

A od kada najavljujete ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama... Koliko samo treba vremena za taj posao? Polako Špiricu, to je i tvoja zasluga birokratije.

ODGOVORITE