Предстојећи избори ће нас коштати скоро 9 милиона КМ

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић изјавио је да је све спремно да Комисија 15. мајараспише опште изборе, који ће бити одржани 12. октобра.

Босна и Херцеговина 30.04.2014 | 09:08
Предстојећи избори ће нас коштати скоро 9 милиона КМ

"Стекли су се сви услови и ЦИКће 15. маја одржати сједницу на којој ће донијети одлуку орасписивању избора, након чега ће то објавити на конференцији замедије", рекао је Микић Срни.

Предсједник ЦИК-а јепрецизирао да ће грађани БиХ 12. октобра бирати члановеПредсједништва БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ,предсједника и потпредсједнике Републике Српске, посланике у Народнојскупштини Српске, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, тепосланике у скупштинама кантона Федерације.

"Средстваза провођење избора обезбијеђена су из буџета БиХ и за ову сврхунамијењено је 8.854.000 КМ, што је за око осам одсто више у односуна средства за опште изборе 2010. године", навео је Микић идодао да то не значи да ће сав новац бити потрошен.

Он јепојаснио да је за изборе 2010. године потрошен 8,1 милион КМ, иакосу била планирана већа средства како би било сигурно да је могућереализовати све изборне активности.

Даном расписивањаизбора, према његовим ријечима, почиње да тече такозванивременски план активности за провођење избора, у којем супрецизиране радње и датуми кад се шта дешава, попут пријаве загласање путем поште или закључивања пресјека централног бирачкогсписка.

Микић је навео да ће први пресјек централногбирачког списка бити урађен 14. маја у 24.00 часа за потребеобјављивање избора.

"Оно што је важно јесте да свикоји желе да се кандидују за одређена тијела законодавне власти нанивоима за које се расписују избори морају бити уписани у централнибирачки списак до дана расписивања избора или на дан њиховограсписивања", нагласио је Микић.

Када је ријеч оправу гласа на општим изборима, предсједник ЦИК-а је нагласио данема разлике у односу на досадашње изборе.

"Право гласа општеје право које имају сви држављани БиХ старији од 18 година и којиимају пребивалиште у БиХ", рекао је Микић.

Он је додаода ће на општим изборима, као и на изборима ранијих година,гласање бити омогућено на редовним бирачким мјестима у земљи ипутем поште за држављане БиХ који дуже вријеме живе, раде илибораве у иностранству.

"Ти грађани морају се изјаснити,у роковима који ће бити прецизирани планом изборних активности, дали желе гласати путем поште или у дипломатско-конзуларнимпредставништвима БиХ у иностранству", нагласио је Микић.

Подсјећајући да за локалне изборе 2012. због слабезаинтересованости нису били организовани локални избори удипломатско-конзуларним представиштвима Микић је изразио наду да ћеза овогодишње опште изборе у амбасадама и конзулатима битиорганизовано гласање, као што је било и за опште изборе 2010.године.

"Да би се организовало гласање у иностранству,потребно је да се пријави минимум 50 бирача, јер се у другимслучајевима то не исплати радити", објаснио је Микић.

Предсједник ЦИК-а навео је да је гласање у иностранству2010. године организовано на четири локације у Њемачкој - амбасадиу Берлину и конзулатима у Минхену, Штутгарту и Франкфурту, те уШведској, Данској и Аустрији.

"Претпостављам да бибарем у тим земљама опет могло бити организовано гласање удипломатско-конзуларним представништвима, али постоји очекивање даи у неким другим земљама има интереса за овај вид гласања",додао је Микић.

Микић је рекао да су ЦИК и Министарствоиностраних послова БиХ формирали радну групу која разматра иприбавља одређене податке о евентуалним могућностима организовањагласања у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свијету.

Према његовим ријечима, у очекивању да Парламентарнаскупштина БиХ усвоји евентуалне измјене и допуне Изборног закона,ЦИК је нешто касније него што би то иначе урадио кренуо садоношењем подзаконских аката потребних за провођење избора.

"Тај посао ћемо сигурно завршити до дана расписивањаизбора, 15. маја. Ради се о постојећим подзаконским актима -правилницима, упутствима, инструкцијама - у које се уносе одређененовине потребне за провођење октобарских избора", објаснио јеМикић.

Он је напоменуо да је избор штампарије у којој ћебити штампани гласачки листићи питање јавних набавки.

"Некесмо радње морали започети прије расписивања избора као што јемеђународни тендер за штампање и паковање гласачких листићакоји је отворен до 5. маја, када ће бити отворене понуде и накончега ће тендерска комисија ЦИК-а сачинити записник и предложитиЦИК-у најповољнијег понуђача", додао је Микић.

Он јенавео да је је више од 17 субјеката узело тендерску документацију ида су неке понуде већ стигле.

"Неки тендери су већзавршени, као за набавку ситног инвентара и информатичке опреме,али то су све мањи новчани износи. Штампање гласачких листића,уз плаћање чланова бирачких одбора, највеће су ставке у буџетуза изборе", рекао је Микић.

Предсједник ЦИК-а најавиоје да ће ускоро бити расписан конкурс за ангажовање по уговору одјелу одређеног броја људи, што је редовна пракса за сваке изборе.

Изборним законом БиХ дефинисано је да се избори одржавајупрве седмице у октобру у изборној години, уколико се тај дан непоклапа са вјерским празником.

Ове године прве недјеље у октобруобиљежава се Курбан бајрам, због чега је одржавање изборапомјерено за наредну недјељу.

Коментари / 0

Оставите коментар