Путницима по 600 евра за вишесатно кашњење лета?

По европским прописима, право на накнаду од 600 евра по особи имају путници за кашњење дуже од три сата са аеродрома у Европској унији и на летовима компанија са седиштем у Европској унији.

Путовања 30.04.2014 | 07:38
Путницима по 600 евра за вишесатно кашњење лета?

Проверите да ли вам авио-компаније нешто дугују, поручују путницима из целог света агенције специјализоване за права путника у ваздушном саобраћају. Закони Европске уније (ЕУ) јасно дефинишу на колико обештећење могу да рачунају због кашњења летова, али искуство говори да је пут до истеривања правде прилично мукотрпан, због чега многи одустају.

Путници који стигну на одредиште са закашњењем већим од три сата имају право на надокнаду од 600 евра по особи, поред надокнаде других трошкова, осим у ванредним околностима на које превозник није могао да утиче. Прописи се односе на сваки лет са аеродрома у ЕУ и на сваки ка Европи уколико је седиште авио-превозника у ЕУ.

За последњих 10 година само два одсто путника је тражило накнаду за одложене или отказане летове. Према подацима агенције Рефунд.ме, путници су остали ускраћени за 3,8 милијарди евра на које су имали право. Али то не значи да је тај новац неповратно изгубљен, пише "Политика".

Следећег месеца пред британским судом ће се наћи два случаја чији би исход могао да утиче на све будуће поступке ове врсте. Џејмс Досон тражио је 2012. године од компаније "Томсон" накнаду за кашњење лета од Лондона до Доминиканске Републике шест година раније. Суд у Кембриџу пресудио је у његову корист и доделио му 975 фунти, плус камате. Компанија се, међутим, нада да ће оборити пресуду и позива се на Монтреалску конвенцију по којој се овакви захтеви морају изнети у року од две године од датума кашњења лета. По британском закону, овакви захтеви могу да се поднесу у року од шест година. Уколико жалба буде одбијена, очекује се да ће многи путници чији су захтеви за одштету раније одбијени моћи поново да их поднесу.

Други је случај Роналда Хузара који тужи "Јет2.цом" због лета из 2011. године. Очекује се да ће оба случаја макар разјаснити шта су "ванредне околности" на које се позива и ова компанија. Овај појам обично се односи на лоше време или грађанске нереде. Авио-превозник "Монарх" је навео да је лет каснио 24 часа због пукотине на стаклу пилотске кабине, али пошто није успео да докаже на суду да је то ваљан разлог за толико кашњење, тужитељ је добио обештећење од 3.200 фунти.

Британац Мартин Рег недавно је успешно завршио осамнаестомесечну борбу са компанијом "Рајанер", а његове муке само су показале колико је и у развијеним земљама путницима са валидним разлозима тешко да остваре ово право. Он је добио 1.700 евра због тога што је његова породица пре две године при повратку из Шпаније доживела да им лет касни три сата и 20 минута. Тужитељ је навео да су проживели кошмар превозећи се с једног на други аеродром са двоје уморне деце усред ноћи.

"Рајанер", један од највећих европских нискобуџетних авио-превозника, одбио је захтев за обештећење, позивајући се на "ванредне околности". Пут до правде водио је даље преко британске Управе за цивилно ваздухопловство и на крају је завршио на суду који је пресудио у његову корист.

Према подацима које објављује лондонски "Обзервер", жалбе због кашњења летова су за протеклу годину дана скоро учетворостручене. Управа за цивилно ваздухопловство добила је 23.440 захтева, а претходне године више од 6.000. Њене одлуке иду у корист путника у 40 одсто случајева.

Путници могу да се обрате директно компанији, националном регулатору, суду или агенцијама које у случају успешно решене жалбе узимају провизију од око четвртине додељеног износа. Једна од њих је и "Рефунд" који је спровео истраживање.

"Приметили смо да компаније редовно занемарују права путника, а то би могло да има за последицу да ће морати да исплате на стотине милиона евра путницима из целог света", рекла је Ив Бушнер из агенције која је прошле године обрадила 10.000 оваквих захтева.

Коментари / 0

Оставите коментар