Putnicima po 600 evra za višesatno kašnjenje leta?

Po evropskim propisima, pravo na naknadu od 600 evra po osobi imaju putnici za kašnjenje duže od tri sata sa aerodroma u Evropskoj uniji i na letovima kompanija sa sedištem u Evropskoj uniji.

Putovanja 30.04.2014 | 07:38
Putnicima po 600 evra za višesatno kašnjenje leta?

Proverite da li vam avio-kompanije nešto duguju, poručuju putnicima iz celog sveta agencije specijalizovane za prava putnika u vazdušnom saobraćaju. Zakoni Evropske unije (EU) jasno definišu na koliko obeštećenje mogu da računaju zbog kašnjenja letova, ali iskustvo govori da je put do isterivanja pravde prilično mukotrpan, zbog čega mnogi odustaju.

Putnici koji stignu na odredište sa zakašnjenjem većim od tri sata imaju pravo na nadoknadu od 600 evra po osobi, pored nadoknade drugih troškova, osim u vanrednim okolnostima na koje prevoznik nije mogao da utiče. Propisi se odnose na svaki let sa aerodroma u EU i na svaki ka Evropi ukoliko je sedište avio-prevoznika u EU.

Za poslednjih 10 godina samo dva odsto putnika je tražilo naknadu za odložene ili otkazane letove. Prema podacima agencije Refund.me, putnici su ostali uskraćeni za 3,8 milijardi evra na koje su imali pravo. Ali to ne znači da je taj novac nepovratno izgubljen, piše "Politika".

Sledećeg meseca pred britanskim sudom će se naći dva slučaja čiji bi ishod mogao da utiče na sve buduće postupke ove vrste. Džejms Doson tražio je 2012. godine od kompanije "Tomson" naknadu za kašnjenje leta od Londona do Dominikanske Republike šest godina ranije. Sud u Kembridžu presudio je u njegovu korist i dodelio mu 975 funti, plus kamate. Kompanija se, međutim, nada da će oboriti presudu i poziva se na Montrealsku konvenciju po kojoj se ovakvi zahtevi moraju izneti u roku od dve godine od datuma kašnjenja leta. Po britanskom zakonu, ovakvi zahtevi mogu da se podnesu u roku od šest godina. Ukoliko žalba bude odbijena, očekuje se da će mnogi putnici čiji su zahtevi za odštetu ranije odbijeni moći ponovo da ih podnesu.

Drugi je slučaj Ronalda Huzara koji tuži "Jet2.com" zbog leta iz 2011. godine. Očekuje se da će oba slučaja makar razjasniti šta su "vanredne okolnosti" na koje se poziva i ova kompanija. Ovaj pojam obično se odnosi na loše vreme ili građanske nerede. Avio-prevoznik "Monarh" je naveo da je let kasnio 24 časa zbog pukotine na staklu pilotske kabine, ali pošto nije uspeo da dokaže na sudu da je to valjan razlog za toliko kašnjenje, tužitelj je dobio obeštećenje od 3.200 funti.

Britanac Martin Reg nedavno je uspešno završio osamnaestomesečnu borbu sa kompanijom "Rajaner", a njegove muke samo su pokazale koliko je i u razvijenim zemljama putnicima sa validnim razlozima teško da ostvare ovo pravo. On je dobio 1.700 evra zbog toga što je njegova porodica pre dve godine pri povratku iz Španije doživela da im let kasni tri sata i 20 minuta. Tužitelj je naveo da su proživeli košmar prevozeći se s jednog na drugi aerodrom sa dvoje umorne dece usred noći.

"Rajaner", jedan od najvećih evropskih niskobudžetnih avio-prevoznika, odbio je zahtev za obeštećenje, pozivajući se na "vanredne okolnosti". Put do pravde vodio je dalje preko britanske Uprave za civilno vazduhoplovstvo i na kraju je završio na sudu koji je presudio u njegovu korist.

Prema podacima koje objavljuje londonski "Obzerver", žalbe zbog kašnjenja letova su za proteklu godinu dana skoro učetvorostručene. Uprava za civilno vazduhoplovstvo dobila je 23.440 zahteva, a prethodne godine više od 6.000. Njene odluke idu u korist putnika u 40 odsto slučajeva.

Putnici mogu da se obrate direktno kompaniji, nacionalnom regulatoru, sudu ili agencijama koje u slučaju uspešno rešene žalbe uzimaju proviziju od oko četvrtine dodeljenog iznosa. Jedna od njih je i "Refund" koji je sproveo istraživanje.

"Primetili smo da kompanije redovno zanemaruju prava putnika, a to bi moglo da ima za posledicu da će morati da isplate na stotine miliona evra putnicima iz celog sveta", rekla je Iv Bušner iz agencije koja je prošle godine obradila 10.000 ovakvih zahteva.

Komentari / 0

Ostavite komentar