Потписан Протокол о сарадњи Тужилаштава

У Бриселу је данас потписан Протокол о сарадњи у процесуирању предмета ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида између Тужилаштва БиХ и Врховног државног тужилаштва Црне Горе.

Босна и Херцеговина 29.04.2014 | 20:44
Потписан Протокол о сарадњи Тужилаштава

Протокол су потписали главни тужилац БиХ Горан Салиховић и в.д. врховног државног тужиоца Црне Горе Веселин Вучковић.

У саопштењу Тужилаштва БиХ наводи се да се тим протоколом омогућава директна сарадња у процесуирању предмета ратних злочина, каква већ постоји између тужилаштава у БиХ, Србији и Хрватској, а с циљем да се онемогући осумњиченима за ратне злочине да се, због држављанства и боравка у другој држави, скривају од процесуирања.

У саопштењу се наводи да су у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ у раду предмети у којима се дошло до информација и сазнања да се одређени осумњичени починиоци налазе у Црној Гори.

Ријеч је о осумњиченима који су за вријеме рата боравили на територији БиХ, и чије ће процесуирање бити знатно убрзано потписивањем протокола.

На тај начин биће побољшана и сарадња у процесуирању предмета ратних злочина који се воде у црногорском правосуђу, а у којима се свједоци или оштећени налазе на територији БиХ, напомиње се у
саопштењу.

Потписивање Протокола о сарадњи подржале су институције ЕУ и окарактерисале као значајан помак у регионалној сарадњи између правосудних институција, те један од битних корака структуралног дијалога.

Тужилаштво БиХ истиче да наставља активности јачања регионалне сарадње тужилаштава с циљем што ефикаснијег процесуирања свих врста криминала који се извршава на подручју више држава, а ради очувања
владавине права и стварања безбједнијег окружења на европском путу БиХ.


Коментари / 0

Оставите коментар