Potpisan Protokol o saradnji Tužilaštava

U Briselu je danas potpisan Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Tužilaštva BiH i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 20:44
Potpisan Protokol o saradnji Tužilaštava

Protokol su potpisali glavni tužilac BiH Goran Salihović i v.d. vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da se tim protokolom omogućava direktna saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina, kakva već postoji između tužilaštava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a s ciljem da se onemogući osumnjičenima za ratne zločine da se, zbog državljanstva i boravka u drugoj državi, skrivaju od procesuiranja.

U saopštenju se navodi da su u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH u radu predmeti u kojima se došlo do informacija i saznanja da se određeni osumnjičeni počinioci nalaze u Crnoj Gori.

Riječ je o osumnjičenima koji su za vrijeme rata boravili na teritoriji BiH, i čije će procesuiranje biti znatno ubrzano potpisivanjem protokola.

Na taj način biće poboljšana i saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina koji se vode u crnogorskom pravosuđu, a u kojima se svjedoci ili oštećeni nalaze na teritoriji BiH, napominje se u
saopštenju.

Potpisivanje Protokola o saradnji podržale su institucije EU i okarakterisale kao značajan pomak u regionalnoj saradnji između pravosudnih institucija, te jedan od bitnih koraka strukturalnog dijaloga.

Tužilaštvo BiH ističe da nastavlja aktivnosti jačanja regionalne saradnje tužilaštava s ciljem što efikasnijeg procesuiranja svih vrsta kriminala koji se izvršava na području više država, a radi očuvanja
vladavine prava i stvaranja bezbjednijeg okruženja na evropskom putu BiH.


Komentari / 0

Ostavite komentar