Пензионери: Мука и глад (ВИДЕО)

Пензионере у Источној Илиџи мучи старост, болест, мале пензије, али се и поред тога, морају борити за свој статус, како не би и даље били једна од најугроженијих популација у Републици Српској, истакнуто је на
годишњој скупштини Удружења пензионера Источне Илиџе.

Република Српска 29.04.2014 | 18:37
Пензионери: Мука и глад (ВИДЕО)

Како кажу из Удружења, одређени дио средстава којима расположу дају за оне који су социјално најугроженији. Поред тога, организују и друге активности како би се, колико толико, олакшао живот пензионерима.

"Ми организујемо бањска лијечења, гдје се пензионерима дају одређени попусти и организујемо одређене излете, било да се иде у манастире или нека друга мјеста. И то је то што ми можемо, у складу са нашим средствима, јер је наш приход 70 000 КМ, а од тога више од 50 000 КМ се даје у случају смрти", истиче предсједник Скупштине Удружења пензионера Источна Илиџа Војо Попић.

У протеклој години умрло је 139 пензионера са територије општине Источна Илиџа, док је у првом тромјесечју ове године умрло њих 42.

"За умрлог пензионера помажемо породицу са 400 конвертибилних марака, онда можете замислити која су то средства. Подијелили смо око осам стотина и нешто помоћи појединцима у прошлој години, тешко је, пензионери су дошли у ту кризу да морају да иду по контејнерима да траже храну, али ми и даље морамо да радимо да побољшамо ситуацију", каже потпредсједник Удружења пензионера Источна Илиџа Младен Елез.

На подручју Источне Илиџе живи 2930 пензионера, од којих је 80 одсто, бар како кажу из Удружења, социјално угрожено. Да би се повећала средства за помоћ, постоје приједлози да се чланарина пензионера повећа  са двије на три конвертибилне марке, али с обзиром на мале пензије, и то  је пуно за просјечног пензионера ове општине.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кикица

29.04.2014 17:47

И треба вам тако кад цутите и нецете на улицу да изадјете да тразите своја права ако не милом онда силом. Јер ови на власти само силу разумију јер су и сами такви....

ОДГОВОРИТЕ