Penzioneri: Muka i glad (VIDEO)

Penzionere u Istočnoj Ilidži muči starost, bolest, male penzije, ali se i pored toga, moraju boriti za svoj status, kako ne bi i dalje bili jedna od najugroženijih populacija u Republici Srpskoj, istaknuto je na
godišnjoj skupštini Udruženja penzionera Istočne Ilidže.

Republika Srpska 29.04.2014 | 18:37
Penzioneri: Muka i glad (VIDEO)

Kako kažu iz Udruženja, određeni dio sredstava kojima raspoložu daju za one koji su socijalno najugroženiji. Pored toga, organizuju i druge aktivnosti kako bi se, koliko toliko, olakšao život penzionerima.

"Mi organizujemo banjska liječenja, gdje se penzionerima daju određeni popusti i organizujemo određene izlete, bilo da se ide u manastire ili neka druga mjesta. I to je to što mi možemo, u skladu sa našim sredstvima, jer je naš prihod 70 000 KM, a od toga više od 50 000 KM se daje u slučaju smrti", ističe predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Istočna Ilidža Vojo Popić.

U protekloj godini umrlo je 139 penzionera sa teritorije opštine Istočna Ilidža, dok je u prvom tromjesečju ove godine umrlo njih 42.

"Za umrlog penzionera pomažemo porodicu sa 400 konvertibilnih maraka, onda možete zamisliti koja su to sredstva. Podijelili smo oko osam stotina i nešto pomoći pojedincima u prošloj godini, teško je, penzioneri su došli u tu krizu da moraju da idu po kontejnerima da traže hranu, ali mi i dalje moramo da radimo da poboljšamo situaciju", kaže potpredsjednik Udruženja penzionera Istočna Ilidža Mladen Elez.

Na području Istočne Ilidže živi 2930 penzionera, od kojih je 80 odsto, bar kako kažu iz Udruženja, socijalno ugroženo. Da bi se povećala sredstva za pomoć, postoje prijedlozi da se članarina penzionera poveća  sa dvije na tri konvertibilne marke, ali s obzirom na male penzije, i to  je puno za prosječnog penzionera ove opštine.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kikica

29.04.2014 17:47

I treba vam tako kad cutite i necete na ulicu da izadjete da trazite svoja prava ako ne milom onda silom. Jer ovi na vlasti samo silu razumiju jer su i sami takvi....

ODGOVORITE