1. 5. 1994. - дан кад је отишао Сена

Тај 1. мај 1994. године заувек је променио Формулу 1. Један од најбољих возача свих времена, можда и најбољи, изгубио је живот на стази „Енцо и Дино Ферари“.

Остали спортови 29.04.2014 | 16:25
1. 5. 1994. - дан кад је отишао Сена

Аертон Сена је био посебан, његова вожња је била чиста уметност. С правом се сматра једним од најбољих свих времена, не само због титула и победа, већ онога што је радио на стази. Од његове погибије прошло је 20 година, а вероватно не постоји ништа што о њему до сада није речено.

Међутим, годишњица његове смрти савршена је прилика да се сви они који су га волели подсете на његову генијалност, да они који нису не остану равнодушни на његову вештину, а они који тек први пут чују за њега схвате о каквој легенди је реч...

Црни викенд’ у Имоли те 1994. године започет је 30. априла, када је током квалификација живот изгубио Аустријанац Роланд Раценбергер. Иако су многи били забринути пред трку, нико ниједног тренутка није ни помишљао да би нешто слично могло да се деси током трке. Међутим, у петом кругу Сена је изгубио контролу над својим болидом при брзини од преко 300 км/х и ударио у зид у кривини „Тамбурело“.

„Желим да живим пуним плућима, веома интензивно. Не желим да живим делимично, да ме задеси болест или повреда. Уколико се деси да доживим несрећу која ће ме коштати живота, надам се да ће све десити брзо“, рекао је једном приликом Сена.

Тако је и било, а Формула 1 после Имоле више није била иста. Остала је без једног од најбољих, легендарног Бразилца, који је у каријери тријумфовао 41 пут, још 39 пута се нашао на подијуму и освојио три титуле шампиона. Остао је упамћен као краљ квалификација и најбољи возач по киши, владао је улицама Монте Карла и од свог дебија 1984. године бранио је боје Толемана, Лотуса, Мекларена и Вилијамса.

Коментари / 0

Оставите коментар