1. 5. 1994. - dan kad je otišao Sena

Taj 1. maj 1994. godine zauvek je promenio Formulu 1. Jedan od najboljih vozača svih vremena, možda i najbolji, izgubio je život na stazi „Enco i Dino Ferari“.

Ostali sportovi 29.04.2014 | 16:25
1. 5. 1994. - dan kad je otišao Sena

Aerton Sena je bio poseban, njegova vožnja je bila čista umetnost. S pravom se smatra jednim od najboljih svih vremena, ne samo zbog titula i pobeda, već onoga što je radio na stazi. Od njegove pogibije prošlo je 20 godina, a verovatno ne postoji ništa što o njemu do sada nije rečeno.

Međutim, godišnjica njegove smrti savršena je prilika da se svi oni koji su ga voleli podsete na njegovu genijalnost, da oni koji nisu ne ostanu ravnodušni na njegovu veštinu, a oni koji tek prvi put čuju za njega shvate o kakvoj legendi je reč...

Crni vikend’ u Imoli te 1994. godine započet je 30. aprila, kada je tokom kvalifikacija život izgubio Austrijanac Roland Racenberger. Iako su mnogi bili zabrinuti pred trku, niko nijednog trenutka nije ni pomišljao da bi nešto slično moglo da se desi tokom trke. Međutim, u petom krugu Sena je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini „Tamburelo“.

„Želim da živim punim plućima, veoma intenzivno. Ne želim da živim delimično, da me zadesi bolest ili povreda. Ukoliko se desi da doživim nesreću koja će me koštati života, nadam se da će sve desiti brzo“, rekao je jednom prilikom Sena.

Tako je i bilo, a Formula 1 posle Imole više nije bila ista. Ostala je bez jednog od najboljih, legendarnog Brazilca, koji je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu i osvojio tri titule šampiona. Ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši, vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa.

Komentari / 0

Ostavite komentar