Божо Љубић напушта ХДЗ 1990

Божо Љубић, члан Предсједништва ХДЗ 1990 и један од оснивача ове странке, донио је одлуку о њеном напуштању након што му је Предсједништво странке у суботу ускратило мандат да је заступа у Хрватском народном сабору.

Босна и Херцеговина 28.04.2014 | 20:44
Божо Љубић напушта ХДЗ 1990

Близу напуштања "деведесетке" је и Дамир Љубић, такође члан Предсједништва ове странке и министар за људска права и избјеглице БиХ, против којег је у суботу покренут дисциплински поступак због "јавног иступања супротно ставовима Предсједништва и Средишњег одбора".

Љубићи су се руководству ХДЗ 1990 замјерили јер су јавно критиковали одлуку да ова странка самостално наступи на предстојећим општим изборима, а не заједно с осталих 10 странака, чланица ХНС-а.

Дамир Љубић јавно је критиковао и уједињење "деведесетке" са бившом странком ХСС-НХИ тврдећи да је овај споразум о уједињењу непроводив и да о њему прије потписивања није расправљало Предсједништво странке.

"На неки начин сам мање-више донио одлуку о свом статусу у ХДЗ 1990 јер нисам добио аргументацију да није точно све ово што сам наводио. Не вјерујем да ће се нешто промијенити у наредним данима", рекао је данас Дамир Љубић, додавши да ће свакако остати политички активан.

"Што се тиче мене и још неких људи који промишљају на сличан начин, вјерујем да ће се пронаћи неки начин нашег будућег политичког ангажмана, али он сигурно мора бити у оквиру ХНС-а јер је хрватска позиција јако рањива", напоменуо је Дамир Љубић.

За дисциплински поступак покренут против њега казао је да га то подсјећа на класични инквизицијски поступак.

"Стичем утисак да Предсједништво странке по кратком поступку одстрањује непослушнике. Људима није годило чути истину и ствара се атмосфера забране јавног дјеловања и промишљања властитом главом", тврди Дамир Љубић.

Божо Љубић, један од оснивача ХДЗ 1990, данас је поручио да ће он остати да ради као предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора без обзира на одлуку Предсједништва странке да јој врати мандат.

"У Главно вијеће ХНС-а није ме изабрала странка него више од 500 делегата у Предсједништву ХНС-а. Досад сам у Предсједништву у неколико наврата стављао свој мандат на располагање, а они су ми дали повјерење да водим Главно вијеће. Ја ћу то наставити радити све док имам повјерење Предсједништва ХНС-а", рекао је Божо Љубић, који је и замјеник предсједавајућег Представничког дома бх. парламента.

Коментари / 0

Оставите коментар