Božo Ljubić napušta HDZ 1990

Božo Ljubić, član Predsjedništva HDZ 1990 i jedan od osnivača ove stranke, donio je odluku o njenom napuštanju nakon što mu je Predsjedništvo stranke u subotu uskratilo mandat da je zastupa u Hrvatskom narodnom saboru.

Bosna i Hercegovina 28.04.2014 | 20:44
Božo Ljubić napušta HDZ 1990

Blizu napuštanja "devedesetke" je i Damir Ljubić, takođe član Predsjedništva ove stranke i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, protiv kojeg je u subotu pokrenut disciplinski postupak zbog "javnog istupanja suprotno stavovima Predsjedništva i Središnjeg odbora".

Ljubići su se rukovodstvu HDZ 1990 zamjerili jer su javno kritikovali odluku da ova stranka samostalno nastupi na predstojećim opštim izborima, a ne zajedno s ostalih 10 stranaka, članica HNS-a.

Damir Ljubić javno je kritikovao i ujedinjenje "devedesetke" sa bivšom strankom HSS-NHI tvrdeći da je ovaj sporazum o ujedinjenju neprovodiv i da o njemu prije potpisivanja nije raspravljalo Predsjedništvo stranke.

"Na neki način sam manje-više donio odluku o svom statusu u HDZ 1990 jer nisam dobio argumentaciju da nije točno sve ovo što sam navodio. Ne vjerujem da će se nešto promijeniti u narednim danima", rekao je danas Damir Ljubić, dodavši da će svakako ostati politički aktivan.

"Što se tiče mene i još nekih ljudi koji promišljaju na sličan način, vjerujem da će se pronaći neki način našeg budućeg političkog angažmana, ali on sigurno mora biti u okviru HNS-a jer je hrvatska pozicija jako ranjiva", napomenuo je Damir Ljubić.

Za disciplinski postupak pokrenut protiv njega kazao je da ga to podsjeća na klasični inkvizicijski postupak.

"Stičem utisak da Predsjedništvo stranke po kratkom postupku odstranjuje neposlušnike. Ljudima nije godilo čuti istinu i stvara se atmosfera zabrane javnog djelovanja i promišljanja vlastitom glavom", tvrdi Damir Ljubić.

Božo Ljubić, jedan od osnivača HDZ 1990, danas je poručio da će on ostati da radi kao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora bez obzira na odluku Predsjedništva stranke da joj vrati mandat.

"U Glavno vijeće HNS-a nije me izabrala stranka nego više od 500 delegata u Predsjedništvu HNS-a. Dosad sam u Predsjedništvu u nekoliko navrata stavljao svoj mandat na raspolaganje, a oni su mi dali povjerenje da vodim Glavno vijeće. Ja ću to nastaviti raditi sve dok imam povjerenje Predsjedništva HNS-a", rekao je Božo Ljubić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta.

Komentari / 0

Ostavite komentar