Истина и мит о бактеријама

Свакодневне хигијенске навике могу вас коштати здравља, и зато проверите да ли вам због њих прети опасност из купатила или са хране.

Здравље 26.04.2014 | 09:22
Истина и мит о бактеријама

Истина и мит: Правило пет секунди
Правило пет секунди према којем је храна која је пала на под јестива ако је подигнемо у року од пет секунди, само је упола тачно. Није толико битно време, колико врста хране и врста површине на коју она падне, открило је истраживање британског Универзитета Астон. Сува храна која је пала на тепих била је највише чиста, док је највише бактерија било на храни лепљиве текстуре која је пала на глатку површину, пише Фоx Неwс.

Истина и мит: Полне болести можете да добијете и преко wц шоље
Вирусне и бактеријске полне болести не могу дуго да живе ван тела, поготово не на хладној површини попут даске на тоалетној шољи. Шансе за заразу су врло мале, али ипак постоје. Да бисте се заразили полном болешћу с wц шоље потребно је да ваша слузница директно дође у контакт са зараженом површином. Већу опасност представљају паразити попут стидних ваши и трихомонијаза које лако прелазе на људе. Међутим, ни паразити не могу дуго да живе без људског домаћина, па је вероватноћа за добијање заразе такође мала, упозоравају из америчког Одељења за женско здравље, дела Министарства здравља.

Мит: Фен за руке је бољи од папирних убруса
Папирни убруси су више хигијенски од фена за руке, потврдила је америчка анализа 12 студија. Фен распршује бактерије по рукама и по целој просторији. За разлику од њега, трење које се ствара брисањем руку помаже бољем уклањању бактерија и микроба.

Истина: Вода из wц-а и фекалије могу да доспеју на четкицу за зубе
Подигнута wц даска омогућује лакшеширење микроба, нарочито бактеријеЦлостридиум диффициле која узрокује пролив. Само једним пуштањем воде са подигнутом даском бактерије могу да доспеју на предмете у купатилу удаљене и до 25 центиметара. Зато постоји опасност да трагови фекалија заврше на четкицама за зубе ако стоје у близини.

Истина: Двоструко умакање у сос шири бактерије
Грицкалице се често послужују уз чинију умака. Двоструким умакањем(након што одгризете комад грицкалице и поновно умочите у сос) бактерије из уста улазе у сос и мешају се с другим микробима, а поновним умакањем враћају се у усну шупљину.

Коментари / 0

Оставите коментар