Јанковић на челу странке "Позитивна Словенија"

Око 2.000 чланова странке "Позитивна Словенија" је на конгресу странке на Брду код Крања изгласало да нови председник буде градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, који је тако на том месту сменио актуелну
премијерку Аленку Братушек.

Свијет 26.04.2014 | 11:30
Јанковић на челу странке "Позитивна Словенија"

Доласком Јанковића на чело странке, како сматрају словеначки медији, Словенија би могла да уђе у раздобље политичке нестабилности, с могућношћу пада владе и расписивања ванредних превремених избора ове јесени, годину дана пре рока, јер су против Јанковића били коалициони партнери Братушекове.

Конгрес партије је изабрао Јанковића за новог лидера, саопштила је партија на Твитеру, пренео је Ројтерс.Сва три коалициона партнера су саопштила да неће сарађивати са "Позитивном Словенијом" коју води Јанковић, политичар који је под истрагом за корупцију, а који је одбацио све оптужбе.

"Не могу више да будем премијер уколико немам подршку своје партије", рекла је Братушекова пре гласања.Иначе, харизматични Јанковић за којим се, међутим, вуче и педесетак кривичних случајева у различитим фазама поступка, рекао је да не види проблем у свом могућем повратку на место председника странке након годину дана избивања и да странку треба вратити њеним "извориштима", како би зауставила пад рејтинга.

Јанковић се при том позива на своје заслуге као оснивача странке која је на парламентарним изборима 2011. освојила највише мандата, иако му тада није успело и да формира владу.

У својеврсном притиску на чланове странке који су лојални Јанковићу, Братушек је изјавила да себе тешко може да види на челу владе ако јој не би успело да задржи примат у властитој странци.

Притисак на градоначелника Љубљане да повуче своју кандидатуру пред сам конгрес и тако спречи политичку дестабилизацију и видљиви раскол у странци, пред изборе за Европски парламент Јанковићу је упутило више истакнутих јавних личности, које су 2011. подржавале његов избор за председника владе, а међу њима и бивши словеначки председник Милан Кучан.

Коментари / 0

Оставите коментар