Janković na čelu stranke "Pozitivna Slovenija"

Oko 2.000 članova stranke "Pozitivna Slovenija" je na kongresu stranke na Brdu kod Kranja izglasalo da novi predsednik bude gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je tako na tom mestu smenio aktuelnu
premijerku Alenku Bratušek.

Svijet 26.04.2014 | 11:30
Janković na čelu stranke "Pozitivna Slovenija"

Dolaskom Jankovića na čelo stranke, kako smatraju slovenački mediji, Slovenija bi mogla da uđe u razdoblje političke nestabilnosti, s mogućnošću pada vlade i raspisivanja vanrednih prevremenih izbora ove jeseni, godinu dana pre roka, jer su protiv Jankovića bili koalicioni partneri Bratušekove.

Kongres partije je izabrao Jankovića za novog lidera, saopštila je partija na Tviteru, preneo je Rojters.Sva tri koaliciona partnera su saopštila da neće sarađivati sa "Pozitivnom Slovenijom" koju vodi Janković, političar koji je pod istragom za korupciju, a koji je odbacio sve optužbe.

"Ne mogu više da budem premijer ukoliko nemam podršku svoje partije", rekla je Bratušekova pre glasanja.Inače, harizmatični Janković za kojim se, međutim, vuče i pedesetak krivičnih slučajeva u različitim fazama postupka, rekao je da ne vidi problem u svom mogućem povratku na mesto predsednika stranke nakon godinu dana izbivanja i da stranku treba vratiti njenim "izvorištima", kako bi zaustavila pad rejtinga.

Janković se pri tom poziva na svoje zasluge kao osnivača stranke koja je na parlamentarnim izborima 2011. osvojila najviše mandata, iako mu tada nije uspelo i da formira vladu.

U svojevrsnom pritisku na članove stranke koji su lojalni Jankoviću, Bratušek je izjavila da sebe teško može da vidi na čelu vlade ako joj ne bi uspelo da zadrži primat u vlastitoj stranci.

Pritisak na gradonačelnika Ljubljane da povuče svoju kandidaturu pred sam kongres i tako spreči političku destabilizaciju i vidljivi raskol u stranci, pred izbore za Evropski parlament Jankoviću je uputilo više istaknutih javnih ličnosti, koje su 2011. podržavale njegov izbor za predsednika vlade, a među njima i bivši slovenački predsednik Milan Kučan.

Komentari / 0

Ostavite komentar