Грчки доручак – туристички пројекат

Више од 450 хотела у Грчкој сервираће искључиво „грчки доручак“. Експеримент је 2012. почео на острвима Косу, Родосу, Санторинију и Лезбосу, а наставио се на Халкидикију, Волосу, Криту, Крфу и Евији.

Путовања 25.04.2014 | 17:59
Грчки доручак – туристички пројекат

Више од 450 хотела у Грчкој ће током долазеће туристичке сезоне сервирати искључиво „грчки доручак“, чиме је дефинитивно заживела идеја скромно промовисана пре две године. „Грчки доручак“ је пројекат који је Грчка хотелијерска комора покренула с циљем да се страни гости упознају с богатим гастрономским наслеђем грчких регија, али и као одговор на економску кризу. На менију „грчког доручка“ налазе се искључиво производи локалних пољопривредних произвођача од којих кулинарски мајстори праве јединствене, традиционалне специјалитете.


Рачуница каже да ће, уз милионске уштеде хотелијера - јер битно смањују увозстране робе, до сталне зараде доћи и хиљаде фармера који су муку мучили да робу допреме до пијаца и продајних пунктова у већим градовима. О трошковима транспорта и провизији накупаца да се и не говори.
До овог тренутка специјална комисија за контролу квалитета Грчке хотелијерске коморе издала је сертификат за 21 „заштићени мени“ у оквиру пројекта „Грчки доручак“.


Хотелијери, суочени с кризом и све мањим бројем туриста, брзо су увидели све предности новог концепта, па су почели да стварају мале локалне „конзорцијуме“ окупљене око „доручка“. Туристи су са одушевљењем прихватили „аутентичну“ храну уместо хотелске „конфекцијске хране“ која је иста у целом свету. На крају туристичке 2013. већ је створена мрежа од 251. хотела који нуде „грчки доручак“. Ове године могло би да их буде 450, а већ наредне и свих 1.000, уколико се формула и стандарди испоштују до краја. Коначну дозволу даје комисија Хотелијерске коморе.


Шансе да се тек установљени бренд пласира и на страна тржишта су велике, јер традиционална медитеранска кухиња није само модеран „дијетални тренд“, већ, према Унеску, представља битан сегмент „нематеријалног културног наслеђа човечанства“, наводи се у промотивном материјалу „Грчког доручка“.


На којој год изложби или сајму туризма у свету да се појавила Грчка хотелијерска комора са изложеним менијима „грчког доручка“, посетиоци су исказивали огромно интересовање. Очигледно је да тиропитакја, различите врсте црног хлеба, махунарке на 100 начина, богат асортиман сирева, широка примена маслиновог уља, маслина и меда, специјалне танке грчке кобасице и остали специјалитети никога не остављају равнодушним. Није без значаја ни то што се на „хранљиво, здраво и укусно“ овој чаробној формули додаје и данас веома пожељно „јефтино“!

Коментари / 0

Оставите коментар