Шта највише купујемо у апотеци?

И у апотеци паметно купујте и не дајте да вас преваре. Ово су производи на које бацамо паре.

Здравље 25.04.2014 | 17:48
Шта највише купујемо у апотеци?

Када се разболимо или нас нешто заболи одмах трчимо у апотеку и тражимо лек а да и не питамо за цену. Не бацајте паре, ове производе паметно купујте:

Лекови против горушице
Горушица је повраћање желудчане киселине из желудца у једњак, а многе фармацеутске куће нуде лекове који ће ублажити или у потпуности уклонити симптоме. Дејли Мејл пише да неке од њих гарантују да ћете се осећати боље већ након две минуте. Али истина је да није битно да купите онај најскупљи производ, већ морате да пронађете онај који вам помаже, без обзира на цену. Дакле у овом случају скупље не значи и најбоље за ваш проблем.

Пастиле за грло
Ово је производ који заправо нема неки већи утицај на изљечење болног грла.Пастиле у ствари имају благо антисептичко деловање, али у већини случајева заправо су обичне бомбоне и њима нећете пуно пре излечити болно грло. Могу вам помоћи једино ако имате осећај сувоће у устима. Уколико ипак желите да купите нешто, препоручује се спреј за грло и сматра се кориснијим од пастила јер има већу дозу антисептика.

Гелови против болова
За болове у леђима обично се препоручују гелови који не садрже стероиде, али имају антиупално деловање због састојака попут бруфена или диклофена. Повољнија варијанта су гелови који хладе или загрејавају болну тачку, а имају готово једнако деловање као горе поменути гелови. Загрејавањем или хлађењем они ће стимулисати проблематично подручје и блокирати бол. Добар избор гелова највише зависи о проблему који имате. За брзо деловање одаберите гелове који хладе или загрејавају. Али уколико имате озледу као што је тениски лакат, потребни су вам гелови који садрже противупалне састојке.

Креме за сунчање
Сваке године цело лето слушамо и гледамо рекламе које гарантују да ће нам креме за сунчање помоћи да сачувамо здравље коже и спречимо појаву меланома. Те су креме најчешће јако скупе, посебно ако имају висок заштитни фактор. Дерматолог Таби Лесли, истиче да је од скупоцених производа и високих заштитних фактора пуно важније да наносите крему након сваког купања и пре сваког изласка из куће. У случају повољнијих крема за сунчање само припазите на то да имају УВБ и УВА заштиту те минимално фактор 15.

Тест на трудноћу
Купили повољнији или скупљи тест, није важно - сваки ради на истом принципу. Тестови за трудноћу мере ниво хормона ХЦГ у мокраћи, а она је повишена ако сте трудни. Чак постоје тестови који ће очитати колико сте недеља трудни, а они су, наравно, скупљи.

Витамини
Витамини и остали суплементи могу имати вртоглаво високе цене.
"Нема чврстих доказа за то да су супериорнији скупи мултивитамини", каже Џорџ Левит, професор здравствених истраживања. Он саветује да при одабиру добро проучите попис свих витамина и место производње. Битно је да произвођач буде проверен те да је из Европске уније јер тада испуњава одређене стандарде.

 

Коментари / 0

Оставите коментар