Непознате занимљивости о познатим дестинацијама

Иако милиони туриста посећују ова места, многа од њих и даље чувају тајне које често нису познате ни највећим квизоманима, а камоли обичним путницима. Сајт Лонелy Планет саставио је списак десет необичних чињеница о туристичким дестинацијама из целог света.

 

Путовања 25.04.2012 | 09:38
Непознате занимљивости о познатим дестинацијама

Монт Еверест
На око 8.850 метара висине, снежни врх између Непала и Тибета највиша је тачка на Земљи. Да ли сте знали да врх на месту спајања две велике тектонске плоче још увек расте за отприлике четири милиметра годишње. Ако се одлучите да се попнете на Еверест, срешћете безброј пењача, шарени град њихових шатора, као и изванредан планински поглед. Пењање на врх света организује велики број локалних агенција.

Мексико Сити
Мексико Сити сваке године просечно потоне за 10 центиметара, што је чак 10 пута брже од Венеције. Разлог пропадања је то што је мегалополис саграђен на меком тлу испод којег су експлоатисане подземне залихе воде. Ту поражавајућу чињеницу доказују многе климаве зграде и напукнути плочници по целом граду, али и податак да је на споменик "Анђелу независности" било потребно додати 23 нове степенице.

Ватикан
Најмања независна држава на свету чврсто се држи своје традиције. Тако, на пример, припадници Швајцарске гарде, која се брине за сигурност папе, и даље носе униформе које је осмислио ренесансни сликар Рафаело. Ватикан који има 800 становника, од којих 450 има држављанство, поседује све ознаке државе – заставу, химну, пошту, регистарске таблице. Монета им је евро.

Лондонски метро
Да ли знате да је лондонски метро прва подземна железница на свету? Почетна деоница од шест километара отворена је давне 1863. између Педингтона и Фарингтона. Ту линију данас можете проћи возећи се од Сиркл Лајна до Ковент Гардена, као и у лондонском саобраћајном музеју, где се чува оригинални воз Метрополитен број 23. Друга подземна железница на свету изграђена је 1896. у Будимпешти, а четири године касније добио ју је и Париз.

Планина Тејбл
Име планине која је заштитни знак Кејптауна у Јужноафричкој Републици у преводу значи “сто”, па није случајно да облаке које ветар често донесе на њен врх од 1.087 метара, називају столњаком. Планина је, иначе, део националног парка, а с њених падина се пружа незабораван поглед на Кејптаун и океан на крајњем југу Африке. До врха води жичара, а током шетњи можете наићи и на посебну врсту малих антилопа.

Кинески зид
Мало је оних који не знају да је Кинески зид највећа војна грађевина на Земљи и једино дело људских руку видљиво из свемира. Мање је познато да је од некадашњих 7.300 километара те грађевине, данас очувано још око 2.000 километара. Реке туриста који хрле на делове зида недалеко од Пекинга, углавном не знају да је данашњи облик добио обновом у време династије Минг (од 14. до 17. века), иако су први делови почели да се граде још у седмом веку пре нове ере.

Венецијанске гондоле

Гондолама у Венецији туристи тешко могу да одоле, али ретко ко, док клизи заводљивим каналима, размишља како су ти чамци направљени. Свака гондола је састављена од 280 комада израђених од осам различитих врста дрвета. Лева страна је од десне већа за 24 центиметра, док витки лук омогућава веће маневарске способности. Занимљиво је и да делови гондоле представљају разне делове Венеције – предњи део шест градских зона, задњи- острво Ђудека, а бочни мост представља Риалто.

Монолит Улуру
Тешко је замислити да без обичне, углавном непожељне рђе, најпознатији светски монолит Улуру уопште не би био црвенкаст, већ досадно сив. Та изванредна стена у централном делу аустралијске пустиње, коју Абориџини сматрају светим местом, прославила се управо због своје црвенкасте боје, посебно упадљиве током залазака сунца. Ако одлучите да посетите ту “зарђалу” атракцију, урадите то између априла и октобра, да бисте избегли летње температуре које достижу и 45 степени Целзијуса.

Ел Пуебло де Нуестра Сенора ла Реина де Лос Ангелес
Можда вам се на први поглед чини непознатим, али то је у ствари пун назив Лос Анђелеса. На историју Града Наше Богородице Краљице Анђела, насталог 1781., данас подсећа Ел Пуебло, некадашње градско језгро претворено у скуп музеја који приказују Лос Анђелес с почетка 19. века. Да пуно име града није заборављено ни у 21. веку, показује катедрала Наше Богородице од Анђела (Оур Ладy оф тхе Ангелс) која има чак 11 спратова.

Нуестра Сеñора Санта Марíа дел Буен Аире
Иза још једног дужег имена, који у преводу значи “Наша Богородица Света Марија од Доброг Ваздуха”, крије се аргентинска метропола Буенос Аирес. Заводљив град колонијалних авенија, космополитских кафића и добрих места за ноћни провод је и светска престоница танга. Он пулсира кроз плесне дворане, паркове и тргове, па се још једино морате побринути за плесног партнера. Од господе се очекује да привуку жене дугим погледом и благим наклоном, док даме могу да седе испружених ногу, да би се потенцијални партнер у пролазу саплео о њихова стопала.

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар