Приоритет рад на предметима ратних злочина

Приоритет Тужилаштва БиХ је рад на предметима ратних злочина, а његов појачани капацитет гарантује да ће у овој години забиљежити знатно боље резултате у односу на претхони период, изјавио је главни тужилац БиХ Горан Салиховић.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Приоритет рад на предметима ратних злочина

Он је прецизирао да су приоритет предмети Хашког трибунала, стари предмети, као и предмети на којима инсистирају жртве, јавност, па и они које су тужиоци сами себи задали као приоритет.

"Ми интензивно радимо на том плану и мислимо да ћемо у овом периоду тај план и испунити", рекао је Салиховић новинарима на конференцији главних тужилаца у БиХ, која се одржава у Сарајеву.

Он је додао да Тужилаштво треба ојачати капацитете у предметима у области корупције, истичући да нису добили ниједног тужиоца који би радио на тим предметима.

"У преговорима смо са ИПА фондовима да се прими одређени број тужилаца за корупцију, а од Савјета министара БиХ тражићу да се број тужилаца за корупцију повећа. Мислим да десетак тужилаца у овом моменту може задовољити наше капацитете", додао је Салиховић.

Без обзира на тренутне капацитете, Салиховић је нагласио да Тужилаштво БиХ интензивно ради у предметима корупције и покушава да "избаци" одређен број нових.

"Један од највећих предмета у историји Тужилаштва БиХ је предмет `Кекеровић`. У њему је обухваћено доста лица, у питању су велики износи и тај предмет се шири. Таквих и сличних предмета још има и биће их у наредном периоду. Ми смо спремни да радимо са оним што имамо, али ћемо тражити и оно што нас сљедује", рекао је Салиховић.

Говорећи о структуралном дијалогу о правосуђу, Салиховић је оцијенио да је најбољи заокрет постигнут на прошлој сједници у Сарајеву. "Тада је направљен велики заокрет у смислу борбе против корупције и стандарда које тражи Европска комисија који су потврђени закључцима Венецијанске комисије о томе да нема говора да судије и тужиоце бирају политичари", навео је Салиховић.

Он је истакао да ће, без обзира на одгађање састанка, 29. априла бити у Бриселу, гдје ће потписати споразум о регионалној сарадњи са Црном Гором, што је један од задатака структуралног дијалога које ће Тужилаштво БиХ испунити.

"Ово је трећа земља у регији са којим ћемо сарађивати око ратних злочина. Ово је само наставак онога што смо урадили са Србијом и Хрватском, са којима имамо изузетну сарадњу по овом питању", истакао
је Салиховић.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Горан

02.05.2016 11:37

Приоритет Тужилаштва БиХ је рад на предметима ратних злочина,које су наводно починили Срби.Остало може чекати.

ОДГОВОРИТЕ