Prioritet rad na predmetima ratnih zločina

Prioritet Tužilaštva BiH je rad na predmetima ratnih zločina, a njegov pojačani kapacitet garantuje da će u ovoj godini zabilježiti znatno bolje rezultate u odnosu na prethoni period, izjavio je glavni tužilac BiH Goran Salihović.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Prioritet rad na predmetima ratnih zločina

On je precizirao da su prioritet predmeti Haškog tribunala, stari predmeti, kao i predmeti na kojima insistiraju žrtve, javnost, pa i oni koje su tužioci sami sebi zadali kao prioritet.

"Mi intenzivno radimo na tom planu i mislimo da ćemo u ovom periodu taj plan i ispuniti", rekao je Salihović novinarima na konferenciji glavnih tužilaca u BiH, koja se održava u Sarajevu.

On je dodao da Tužilaštvo treba ojačati kapacitete u predmetima u oblasti korupcije, ističući da nisu dobili nijednog tužioca koji bi radio na tim predmetima.

"U pregovorima smo sa IPA fondovima da se primi određeni broj tužilaca za korupciju, a od Savjeta ministara BiH tražiću da se broj tužilaca za korupciju poveća. Mislim da desetak tužilaca u ovom momentu može zadovoljiti naše kapacitete", dodao je Salihović.

Bez obzira na trenutne kapacitete, Salihović je naglasio da Tužilaštvo BiH intenzivno radi u predmetima korupcije i pokušava da "izbaci" određen broj novih.

"Jedan od najvećih predmeta u istoriji Tužilaštva BiH je predmet `Kekerović`. U njemu je obuhvaćeno dosta lica, u pitanju su veliki iznosi i taj predmet se širi. Takvih i sličnih predmeta još ima i biće ih u narednom periodu. Mi smo spremni da radimo sa onim što imamo, ali ćemo tražiti i ono što nas sljeduje", rekao je Salihović.

Govoreći o strukturalnom dijalogu o pravosuđu, Salihović je ocijenio da je najbolji zaokret postignut na prošloj sjednici u Sarajevu. "Tada je napravljen veliki zaokret u smislu borbe protiv korupcije i standarda koje traži Evropska komisija koji su potvrđeni zaključcima Venecijanske komisije o tome da nema govora da sudije i tužioce biraju političari", naveo je Salihović.

On je istakao da će, bez obzira na odgađanje sastanka, 29. aprila biti u Briselu, gdje će potpisati sporazum o regionalnoj saradnji sa Crnom Gorom, što je jedan od zadataka strukturalnog dijaloga koje će Tužilaštvo BiH ispuniti.

"Ovo je treća zemlja u regiji sa kojim ćemo sarađivati oko ratnih zločina. Ovo je samo nastavak onoga što smo uradili sa Srbijom i Hrvatskom, sa kojima imamo izuzetnu saradnju po ovom pitanju", istakao
je Salihović.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Goran

02.05.2016 11:37

Prioritet Tužilaštva BiH je rad na predmetima ratnih zločina,koje su navodno počinili Srbi.Ostalo može čekati.

ODGOVORITE