30 година од Жељиног полуфинала

Прије тачно 30 година на стадиону Грбавица, ФК Жељезничар, најтрофејнији бх. клуб, одиграо је историјску утакмицу полуфинала Купа УЕФА против мађарског Видеотона.

Фудбал 25.04.2012 | 09:38
30 година од Жељиног полуфинала

Легендарну генерацију тима из Долине ћупова, предвођену фантастичним Ивицом Осимом од пласмана у финале Купа УЕФА, такмичења које сада носи име Лига Европе, дјелило је свега неколико минута.

Сарајевске Плаве већ тада је у финалу чекао мадридски Реал, а након прве утакмице мађарски Видеотон имао је предност од 3:1. Мађари су у првој утакмици водили са 2:0, али је гол Хариса Шкоре повећао шансе Жељезничара пред реванш сусрет, да би утакмица окончана побједом Видеотона са 3:1.

Реванш утакмица је на Грбавицу привукла 25.000 људи. Већ у 5. минуту, Един Бахтић је постигао гол за водјство. Един Ћурић је средином другог полувремена повећао водјство Жеље на 2:0. Бахтић је претходно центрирао, а голман Мађара погријешио. На правом мјесту нашао се Ћурић и својим поготком Плавима осигурао резултат који их је водио у финале Купа УЕФА.

Још једном је Жељо могао постићи гол, а тиме и потврдити пролаз, када је Бахтићев ударац одбрана Видеотона на чудесан начин избацила испред гола. И онда је услиједио 87. минут. У једном од ријетких напада Мађара, десни бек Чухај је погодио за 2:1. Настао је мук на стадиону, примљен гол ни из чега и позната гестикулација Ивице Осима, тадашњег тренера ФК Жељезничар.

Жељо је до краја утакмице покушао да уради нешто након примљеног гола, али није успио. Посљедњи звиждук судије значио је и крај свих надања за екипу Ивице Осима и хиљаде тужних навијача на препуном стадиону. Мађари су отишли на мегдан Реал Мадриду у финале, гдје су поражени резултатом 3:1.

Тешко је очекивати да ће Жељезничар у скорије вријеме поновити успјех из 1984. године, али и имати такву генерацију фудбалера каквом је успјешно "кормиларио" легендарни Ивица Осим.

Коментари / 0

Оставите коментар