30 godina od Željinog polufinala

Prije tačno 30 godina na stadionu Grbavica, FK Željezničar, najtrofejniji bh. klub, odigrao je istorijsku utakmicu polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona.

Fudbal 25.04.2012 | 09:38
30 godina od Željinog polufinala

Legendarnu generaciju tima iz Doline ćupova, predvođenu fantastičnim Ivicom Osimom od plasmana u finale Kupa UEFA, takmičenja koje sada nosi ime Liga Evrope, djelilo je svega nekoliko minuta.

Sarajevske Plave već tada je u finalu čekao madridski Real, a nakon prve utakmice mađarski Videoton imao je prednost od 3:1. Mađari su u prvoj utakmici vodili sa 2:0, ali je gol Harisa Škore povećao šanse Željezničara pred revanš susret, da bi utakmica okončana pobjedom Videotona sa 3:1.

Revanš utakmica je na Grbavicu privukla 25.000 ljudi. Već u 5. minutu, Edin Bahtić je postigao gol za vodjstvo. Edin Ćurić je sredinom drugog poluvremena povećao vodjstvo Želje na 2:0. Bahtić je prethodno centrirao, a golman Mađara pogriješio. Na pravom mjestu našao se Ćurić i svojim pogotkom Plavima osigurao rezultat koji ih je vodio u finale Kupa UEFA.

Još jednom je Željo mogao postići gol, a time i potvrditi prolaz, kada je Bahtićev udarac odbrana Videotona na čudesan način izbacila ispred gola. I onda je uslijedio 87. minut. U jednom od rijetkih napada Mađara, desni bek Čuhaj je pogodio za 2:1. Nastao je muk na stadionu, primljen gol ni iz čega i poznata gestikulacija Ivice Osima, tadašnjeg trenera FK Željezničar.

Željo je do kraja utakmice pokušao da uradi nešto nakon primljenog gola, ali nije uspio. Posljednji zvižduk sudije značio je i kraj svih nadanja za ekipu Ivice Osima i hiljade tužnih navijača na prepunom stadionu. Mađari su otišli na megdan Real Madridu u finale, gdje su poraženi rezultatom 3:1.

Teško je očekivati da će Željezničar u skorije vrijeme ponoviti uspjeh iz 1984. godine, ali i imati takvu generaciju fudbalera kakvom je uspješno "kormilario" legendarni Ivica Osim.

Komentari / 0

Ostavite komentar