Посланици представили виђења промјене Устава

Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ изнијели су данас ставове страначких клубова током прве парламентарне расправе о иницијативама, амандманима и приједлозима за измјене Устава ФБиХ.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Посланици представили виђења промјене Устава

Предсједник Клуба ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента ФБиХ Маринко Чавара истакао је током расправе да је неопходно промијенити Устав ФБиХ како би била повећана ефикасност и како би реорганизацијом садашњег система била смањена администрација.

"ХДЗ БиХ сматра да треба укинути и Федерацију и кантоне, а простор Федерације реорганизовати у четири административно-територијалне јединице, укључујући законодавну, судску и извршну власт, које ће спријечити безбројна запошљавања у администрацији", рекао је Чавара.

Он сматра да би се кроз четири административно-територијалне јединице ријешила питања и односи свих конститутивних народа и омогућила права свих грађана.

Предсједник Клуба ХДЗ-а 1990 Славица Јосиповић оцијенила је да је за све грађане БиХ најбоље да се укине ФБиХ и да се Федерација територијално усмјери на другачији начин.

"То би била прва фаза као добар уставни и правни темељ да идемо у другу фазу доношења новог Устава БиХ", истакла је Јосиповићева.

Предсједник Клуба Народне странке "Радом за бољитак" Владо Иванковић оцијенио је да у процесу измјене Устава ФБиХ треба укинути кантоне, истичући да би требао постојати и једнодомни сабор на нивоу
Федерације, у којем би се формирали клубови народа.

Посланик Клуба СББ-а БиХ Фехим Шкаљић предлагао је да данашња сједница буде прекинута јер нису присутни представници Владе ФБиХ, али и извршне и судске власти, те кантона.

Шкаљић сматрада ће једина реална могућност да дође до измјене Устава ФБиХ бити створена након избора.

Предсједник Клуба СДП-а БиХ у Представничком дому федералног Парламента Јасенко Селимовић подсјетио је да је за измјене Устава ФБиХ потребна двотрећинска већина и да процедура мора проћи и у Дому народа федералног Парламента.

Селимовић је, између осталог, рекао да је СДП заступа став да би, с обзиром на бројност промјена које би требало извршити у Уставу ФБиХ, требало ићи на доношење новог устава ФБиХ, а не на парцијалне
амандманске интервенције на федерални Устав.

Предсједник Клуба СДА Исмет Османовић је током дисусије истакао да је потребан политички договор фактора у ФБиХ да би се утврдио правац уставних питања, напомињући да његова странка заступа став да Федерација буде рационалније организована.

Он је напоменуо да је СДА опредијељена за доношење новог Устава ФБиХ који ће одобрити грађани на референдуму након што буде сачињен на бази широке јавне расправе.

"Такође смо и за укидање кантона и ако то у овој фази није могуће онда за пренос надлежности са кантона на Федерацију у оним областима које су од посебне важности за сваког грађанина без обзира на то гдје он живи. Ту прије свега мислимо на средње и високо образовање, здравство и полицију", навео је Османовић.

Почетак данашње сједници Представничког дома обиљежио је протест, којег је пред зградом федералног Парламента организовало Удружење незапослених у БиХ, а са којег је упућен захтјев за побољшање
економије у овом ентитету и укидање кантона.

Коментари / 0

Оставите коментар