Размотрен Нацрт измјена закона о фискалним касама

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама, којим се растерећује привреда и побољшава привредни амбијент у Српској.

Република Српска 25.04.2012 | 09:38
Размотрен Нацрт измјена закона о фискалним касама

Овим нацртом закона дефинисано је да се обавеза фискализације не односи на самосталне предузетнике који обављају занатске дјелатности и мале предузетнике, наводи се у образложењу Нацрта закона.

Под појмом мали подузетник у смислу Закона о порезу на доходак подразумијева се физичко лице које обавља самосталну дјелатност изузев финансијских услуга и организовања игара на срећу, не запошљава више од три радника и да његов укупан годишњи промет не прелази 50.000 КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да су разлози за доношење овог закона
садржани у потреби растерећења привреде и побољшања привредног амбијента, којим је проширен круг пореских обвезника на које се не односи обавеза фискализације.

"Ради заштите обвезника фискализације прописују се битни елементи уговора који се закључују између овлаштеног сервисера и обвезника, као и између произвођача и овлаштеног сервиса, чиме се постиже бржа и ефикаснија контрола Пореске управе", истакао је Тегелтија.

Посланик СДС-а Љиљана Богдановић сматра  да је измјене и допуне овог закона требало донијети још 2010. године, истичући да поздравља чињеницу да је овим нацртом закона велики број малих предузетника ослобођен фискализације. Посланик ПДП-а Диана Чекић сматра да је потребно да се саопште ефекти увођења фискалних каса у буџетима општина и градова Републике Српске.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ноле

23.04.2014 16:25

Те фискалне касе су стварно биле катастрофа. И појединци су имали монопол на њихову продају. Добра је одлука сто су их укинули, ребали су и прије да је било интереса!!!!!

ОДГОВОРИТЕ