Razmotren Nacrt izmjena zakona o fiskalnim kasama

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, kojim se rasterećuje privreda i poboljšava privredni ambijent u Srpskoj.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Razmotren Nacrt izmjena zakona o fiskalnim kasama

Ovim nacrtom zakona definisano je da se obaveza fiskalizacije ne odnosi na samostalne preduzetnike koji obavljaju zanatske djelatnosti i male preduzetnike, navodi se u obrazloženju Nacrta zakona.

Pod pojmom mali poduzetnik u smislu Zakona o porezu na dohodak podrazumijeva se fizičko lice koje obavlja samostalnu djelatnost izuzev finansijskih usluga i organizovanja igara na sreću, ne zapošljava više od tri radnika i da njegov ukupan godišnji promet ne prelazi 50.000 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona
sadržani u potrebi rasterećenja privrede i poboljšanja privrednog ambijenta, kojim je proširen krug poreskih obveznika na koje se ne odnosi obaveza fiskalizacije.

"Radi zaštite obveznika fiskalizacije propisuju se bitni elementi ugovora koji se zaključuju između ovlaštenog servisera i obveznika, kao i između proizvođača i ovlaštenog servisa, čime se postiže brža i efikasnija kontrola Poreske uprave", istakao je Tegeltija.

Poslanik SDS-a LJiljana Bogdanović smatra  da je izmjene i dopune ovog zakona trebalo donijeti još 2010. godine, ističući da pozdravlja činjenicu da je ovim nacrtom zakona veliki broj malih preduzetnika oslobođen fiskalizacije. Poslanik PDP-a Diana Čekić smatra da je potrebno da se saopšte efekti uvođenja fiskalnih kasa u budžetima opština i gradova Republike Srpske.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nole

23.04.2014 18:25

Te fiskalne kase su stvarno bile katastrofa. I pojedinci su imali monopol na njihovu prodaju. Dobra je odluka sto su ih ukinuli, rebali su i prije da je bilo interesa!!!!!

ODGOVORITE