Преминуо Јован Кркобабић

Јован Кркобабић, лидер Партије уједињених пензионера Србије и  председник Савеза пензионера Србије преминуо је данас у 84. години  живота.

Србија 25.04.2012 | 09:38
Преминуо Јован Кркобабић

Кркобабић је преминуо у Београду после тешке болести. Био је  потпредседник владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике. По образовању био доктор политичких наука.

Рођен је 1930. у Кољанима, у Далмацији. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду. Радио је 18 година у Институту за нуклеарне науке у Винчи. Био је оснивач и директор
Републичке заједнице пензионог и инвалидског осигурања самосталних делатности (данашњи Фонд ПИО самосталних делатности).

На чело ПУПС-а и Савеза пензионера Србије дошао је 2006, а његова партија је у коалицији са СПС и Јединственом Србијом на парламентарним изборима у мају 2008. године ушла у Народну скупштину са 20 освојених мандата. ПУПС-у је тада припало пет мандата.

Кркобабић је као најстарији посланик, председавао конститутивном седницом Народне скупштине Републике Србије 11. јуна 2008. Дана 7. јула 2008. године изабран је за потпредседника Владе Републике Србије.

На парламентарним изборима 2012. коалиција СПС-ПУПС-ЈС је освојила 44 мандата од чега је Кркобабићевој партији припало 12 посланичких места. Исте године 27. јула изабран је за потпредседника владе и министра рада, запошљавања и социјалне политике у влади Ивице Дачића.

Отац је Милана Кркобабића, такође познатог српског политичара.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејо Градиска

23.04.2014 06:05

Покој му дуси.

ОДГОВОРИТЕ