Preminuo Jovan Krkobabić

Jovan Krkobabić, lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije i  predsednik Saveza penzionera Srbije preminuo je danas u 84. godini  života.

Srbija 25.04.2012 | 09:38
Preminuo Jovan Krkobabić

Krkobabić je preminuo u Beogradu posle teške bolesti. Bio je  potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Po obrazovanju bio doktor političkih nauka.

Rođen je 1930. u Koljanima, u Dalmaciji. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor
Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).

Na čelo PUPS-a i Saveza penzionera Srbije došao je 2006, a njegova partija je u koaliciji sa SPS i Jedinstvenom Srbijom na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine ušla u Narodnu skupštinu sa 20 osvojenih mandata. PUPS-u je tada pripalo pet mandata.

Krkobabić je kao najstariji poslanik, predsedavao konstitutivnom sednicom Narodne skupštine Republike Srbije 11. juna 2008. Dana 7. jula 2008. godine izabran je za potpredsednika Vlade Republike Srbije.

Na parlamentarnim izborima 2012. koalicija SPS-PUPS-JS je osvojila 44 mandata od čega je Krkobabićevoj partiji pripalo 12 poslaničkih mesta. Iste godine 27. jula izabran je za potpredsednika vlade i ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike u vladi Ivice Dačića.

Otac je Milana Krkobabića, takođe poznatog srpskog političara.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejo Gradiska

23.04.2014 06:05

Pokoj mu dusi.

ODGOVORITE