Умјерено у јелу послије поста

Васкршњи пост завршава се у недјељу, многи јверници после седам недјеља уздржавања од масне и јаке хране сјешће за празничну трпезу.

Здравље 19.04.2014 | 10:20
Умјерено у јелу послије поста

Васкршњи пост завршава се у недјељу, многи јверници после седам недјеља уздржавања од масне и јаке хране сјешће за празничну трпезу.

Љекари упозоравају да организам не треба нагло оптеретити масном храном и савјетују умјереност у јелу и пићу. Гастроентеролог Клиничког центра Србије Иван Јовановић каже да људи обично после поста упадају у замку обилног преједања, јер са празничне трпезе у једном дану желе да пробају све од чега су се претходних недјеља уздржавали и то може да направи проблем. - Умјереност је важна. Не треба оптерећивати превише дигестивни систем и организам. Треба контролисати жељу да се проба све са стола - упозорава Јовановић. Уколико ипак дође до преједања и проблема са варењем наш саговорник објашњава да могу да помогну чајеви, али и жваке, ментол бомбоне. Са лијековима који потпомажу варење треба бити опрезан и обавезно се консултовати са љекаром или фармацеутом. Наш саговорник каже да иза бола у стомаку надутости, појачаних гасова, лошег варења често могу да се крију озбиљна оболења као што су камење у жучној кеси, акутни напад гуштераче, па некада чак и инфарк миокарда. - Код отежаног варења једини лијекови који се препоручују су прокинетици- лијекови који убрзавају пражњење и помажу да се евакуише садржај из горњег дијела дигестивног тракта - објашњава Јовановић. На тржишту данас, појашњава он, постоји велики број различитих препарата који спречавају осјећај надутости, мучнине, горушице, а побољшавају варење и убрзавају пражњење желуца. - Уколико се користе прокинетици треба се опредијелити за оне не могу да изазову нежељене неуролошке испаде, односно који не пролазе мождано - крвну баријеру и који могу дуже да се користе. Такође, непходно је обратити пажњу и да прокинетик нема утицаја на управљање аутомобилом и руковање машинама - закључио је Јовановић.

Коментари / 0

Оставите коментар