Umjereno u jelu poslije posta

Vaskršnji post završava se u nedjelju, mnogi jvernici posle sedam nedjelja uzdržavanja od masne i jake hrane sješće za prazničnu trpezu.

Zdravlje 19.04.2014 | 10:20
Umjereno u jelu poslije posta

Vaskršnji post završava se u nedjelju, mnogi jvernici posle sedam nedjelja uzdržavanja od masne i jake hrane sješće za prazničnu trpezu.

Ljekari upozoravaju da organizam ne treba naglo opteretiti masnom hranom i savjetuju umjerenost u jelu i piću. Gastroenterolog Kliničkog centra Srbije Ivan Jovanović kaže da ljudi obično posle posta upadaju u zamku obilnog prejedanja, jer sa praznične trpeze u jednom danu žele da probaju sve od čega su se prethodnih nedjelja uzdržavali i to može da napravi problem. - Umjerenost je važna. Ne treba opterećivati previše digestivni sistem i organizam. Treba kontrolisati želju da se proba sve sa stola - upozorava Jovanović. Ukoliko ipak dođe do prejedanja i problema sa varenjem naš sagovornik objašnjava da mogu da pomognu čajevi, ali i žvake, mentol bombone. Sa lijekovima koji potpomažu varenje treba biti oprezan i obavezno se konsultovati sa ljekarom ili farmaceutom. Naš sagovornik kaže da iza bola u stomaku nadutosti, pojačanih gasova, lošeg varenja često mogu da se kriju ozbiljna obolenja kao što su kamenje u žučnoj kesi, akutni napad gušterače, pa nekada čak i infark miokarda. - Kod otežanog varenja jedini lijekovi koji se preporučuju su prokinetici- lijekovi koji ubrzavaju pražnjenje i pomažu da se evakuiše sadržaj iz gornjeg dijela digestivnog trakta - objašnjava Jovanović. Na tržištu danas, pojašnjava on, postoji veliki broj različitih preparata koji sprečavaju osjećaj nadutosti, mučnine, gorušice, a poboljšavaju varenje i ubrzavaju pražnjenje želuca. - Ukoliko se koriste prokinetici treba se opredijeliti za one ne mogu da izazovu neželjene neurološke ispade, odnosno koji ne prolaze moždano - krvnu barijeru i koji mogu duže da se koriste. Takođe, nephodno je obratiti pažnju i da prokinetik nema uticaja na upravljanje automobilom i rukovanje mašinama - zaključio je Jovanović.

Komentari / 0

Ostavite komentar